pondělí 8. prosince 2014

Odkazem

Vědní politika
Hodnocení vědy
Soutěže a ceny
  • Devátý ročník projektu Pro ženy ve vědě ocení úspěšné vědkyně (ČN) Začal 9. ročník projektu Pro ženy ve vědě, který ocení dvě nejúspěšnější z přihlášených vědkyň. Projekt pod záštitou společnosti L'Oréal a světové organizace UNESCO věnuje vybraným vědkyním odměnu ve výši 250.000 Kč, které mohou využít k jakékoliv podpoře svého bádání.
  • Česká hlava pro tři badatele z Akademie věd (AB) Národní cenu vlády Česká hlava převzal prof. Emil Paleček Biofyzikálního ústavu AV ČR. Cenu Skupiny ČEZ za nejvýraznější výzkumné a vědecké činnosti studenta doktorandského studia obdržela dr. Pavla Eliášová z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR. Cenu společnosti Kapsch v oblasti technických věd získal Ing. Pavel Izák. 
Vzdělávání
Stipendia
Popularizace
Robotika
  • VIDEO: Gepard sloužil jako vzor pro vývoj nového robota (Technet) Vědci z americké univerzity MIT vyvíjejí pro armádu nového robota. Za vzor si vzali geparda, nejrychlejšího suchozemského živočicha. Robot umí běhat rychlostí až 16 kilometrů za hodinu a skáče do výšky 40 centimetrů.
  • Když 1000 robotů spolupracuje v roji (ČRo) Když se řekne robot, většinou si představíme nějaký chytrý a spíše složitý stroj, který se v něčem chová podobně jako člověk. Někdy je ale robotická cesta ke zvolenému cíli zcela jiná.
  • Bojíte se, co všechno dokážou drony, nebo ne? (ČRo) Podle Wikipedie je dron letadlo bez posádky, které může být řízeno na dálku, létat samostatně pomocí naprogramovaných letových plánů nebo pomocí složitějších dynamických autonomních systémů. Drony ale mají mnohem širší uplatnění. Článek uvádí audiozáznam rozhovoru s Jakubem Karasem ze společnosti Upvision, která se zabývá využitím dronů. 
Mozek
Zajímavosti

Žádné komentáře:

Okomentovat