pátek 12. prosince 2014

Odkazem

Vědní politika
  • Rozpočtová přetahovaná mezi VŠ a AV (MH) Koalice vysokých škol (VŠ) se s Akademií věd (AV) přetahují o miliardy na výzkum. VŠ argumentují svou vyšší vědeckou výkonností, která prý navíc poslední roky roste rychleji než na AV. Problém je, že argumentace stojí pouze na velmi pochybných bodech z kafemlejnku.
  • Podniky v EU investují málo do výzkumu (AVO) Investice společností se sídlem v EU do výzkumu a vývoje vzrostly v roce 2013 i přes nepříznivé hospodářské podmínky o 2,6 %. Oproti předchozímu roku, kdy dosáhl 6,8 %, se však tento nárůst zpomalil. Nedosahuje ani celosvětového průměru za rok 2013 (4,9 %) a zaostává za hodnotami společností v USA (5 %) a v Japonsku (5,5 %).
  • Přečtěte si nový zprAVOdaj (AVO) Uvnitř najdete například glosu Martina Jahna k podpoře výzkumu, vývoje a inovací, představení dvou inovačních draků z Libereckého kraje, informace o Roku průmyslu a technického vzdělávání, reportáž z předávání cen TAČR a nechybí ani tradiční rubriky Marketingová polepšovna (tentokrát o start-upech), věda pohledem, akce a reakce a zajímavosti z online světa.
    [Nový zprAVOdaj čtěte ZDE]
Granty
  • Seznam podpořených projektů podle jednotlivých soutěží (GAČR) Grantová agentura ČR zveřejňuje seznamy grantových projektů, které ve veřejné soutěži uspěly a jimž byla přidělena podpora.
    [Standardní projekty] [Juniorské projekty] [DFG] [MOST] [NRF]
    Grantová agentura ČR informuje, že všechny posudky k návrhům projektů s počátkem řešení v roce 2015 budou zveřejněny v nejbližších týdnech. Oprávněné osoby je najdou v aplikaci Gris. Zpřístupnění posudků a hodnocení návrhů projektů agentura oznámí prostřednictvím internetových stránek.
  • Hodnocení projektů nelze sešněrovat do aritmetických formulí, říká předseda GA ČR (iforum) Z celkového počtu 521 projektů Grantové agentury ČR zahajovaných v roce 2014 byla Univerzita Karlova příjemcem nebo spolupříjemcem u čtvrtiny z nich. I proto jsme se vydali za novým předsedou GA ČR a předním specialistou v matematické analýze prof. RNDr. Ivanem Netukou, DrSc., abychom se dozvěděli co nového se v agentuře chystá.
Ceny
  • Neuron ocenil špičkové české vědce, tři sošky putují do Ameriky (ČN) Pět světově uznávaných českých vědců dnes večer ocenil Nadační fond Neuron. Cenu za medicínu převzal plastický chirurg Bohdan Pomahač, za společenské vědy archeolog Evžen Neustupný a astrofyzik a filozof Jiří Bičák za obor fyzika. Ocenění putuje ale i za chemikem Jiřím Čížkem a matematikem Ivem Babuškou.
  • Čeští fyzici, matematici a lékaři obohatili světovou vědu (vesmir) Když v 50. letech 20. století vznikala Orlická přehrada, působil ve vědeckém týmu Ivo Babuška. Vytvořil matematický model ohřívání hráze během stavby, což umožnilo vyvinout účinnou metodu chlazení a tak zabránit vzniku trhlin v tělese naší největší přehrady. Dnes (11.12.2014) Ivo Babuška obdržel Cenu Neuron za přínos světové vědě.
Semináře Klimatologie Genetika Mozek Zahraniční spolupráce Zajímavosti
  • Písemnosti Alberta Einsteina jsou na internetu (rozhlas) Tisíce dokumentů Alberta Einsteina, včetně vědeckých materiálů, osobních poznámek a záznamů z deníků, byly zdigitalizovány a jsou nyní dostupné na internetu ve volně přístupné databázi, píše Los Angeles Daily News.
  • Když umění doprovází vědu aneb před 10 lety se na Pražském hradě udílely Descartesovy ceny (AB) Letos v prosinci je tomu deset let, kdy vyvrcholily měsíce tvrdé práce na přípravách události, jíž chtěla Evropská komise zahájit tradici podobnou Nobelovým cenám. Z této filozofie vycházela prof. Helena Illnerová, když se tehdy ve funkci předsedkyně AV ČR zhostila nesmírně náročného pořadatelského úkolu a nasadila při pátém ročníku descarterovských cen v Praze tak vysokou laťku, že se jí už nikomu poté nepodařilo ani dosáhnout, natož překonat.
  • I stěny mohou mluvit, tvrdí vědci (tyden) Získat zvukové údaje z němého filmu se podařilo inženýrům z Americké katolické univerzity ve Washingtonu, D. C. Závěry své práce, při které použili poměrně jednoduchou optickou techniku, publikovali v posledním vydání časopisu Optical Engineering.
  • Aktuality z fyziky (matfyz) Otázky „Může matematický model říct něco o šíření epidemií?“ a „Mohou plasmony měnit světlo na elektrickou energii?“ jsou každá z jiného pytle, ale pokusy o odpovědi ukazují, jak široké má fyzika uplatnění.
  • Medaili nositele Nobelovy ceny Watsona koupil nejbohatší Rus (ČN) Medaili laureáta Nobelovy ceny Jamese Watsona, kterou minulý čtvrtek šestaosmdesátiletý vědec prodal na aukci v New Yorku za 4,1 milionu dolarů, koupil nejbohatší Rus Ališer Usmanov. Oznámil to dnes v Moskvě oligarchův tiskový mluvčí. Usmanov prý hodlá Watsonovi medaili vrátit.
  • Konec opisování nečitelného textu. Od robota vás rozeznají podle myši (technet) Jedno kliknutí myší spolu s nezaměnitelným lidským pohybem kurzoru bude stačit k identifikaci. Nástroj Captcha, který automatizované programy odhaluje podle neschopnosti rozeznat deformovaný text, přestává být účinný a více než počítače otravuje lidi. Ale úplně se opisování písmenek nezbavíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat