pátek 28. listopadu 2014

Odkazem

Vědní politika
Hodnocení
  • Aplikovaný výzkum si stěžuje na připravovanou Metodiku hodnocení (AVO) V Letňanech se sešli zástupci organizací, které se věnují především aplikovanému výzkumu s tvůrci nové metodiky hodnocení výzkumných organizací v rámci IPN Metodika. Zásadní připomínka zní: V nově připravované metodice nejsou vůbec zohledněny výsledky aplikovaného výzkumu, jako je prototyp, užitný vzor nebo technologie na klíč.
  • Rada Radě, aby mohla radit (MH) Aby mohla Rada moudře radit, musí mít k ruce kvalitní informace - podrobné a srozumitelné analýzy. Rada je však často nemá a rozhoduje naslepo. Například nemá tak zásadní informaci jako je výkonnost český vědních oborů vůči světu.
Konference, semináře
  • Topical Problems of Fluid Mechanics 2015 Prague, Institute of Thermomechanics, AS CR, v.v.i., 11.2. - 13.2. 2015. The aim of the conference is to discuss contemporary problems of fluid mechanics and to bring out latest results obtained in frame of grant projects supported by grant agencies in Czech Republic and abroad. Scope of the conference covers the whole field of fluid mechanics. Participants should register before December 1, 2014.
    [registration]
  • PRACE Winter School 2015 - HPC Tools for Data Intensive Processing It will take place on 12 – 15 January 2015 at the campus of VSB - Technical University of Ostrava. The School’s programme offers a portfolio of tutorials (sessions), in which students will learn the best practices and techniques that are crucial to work with exponentially growing data sizes. The school participants will be selected by an addmission committee based on information they provide through a registration form (accessible via menu on the left). The registration deadline is December 8, 2014.
    [registration form]
Ceny, ocenění, tituly
  • Česká hlava udělila šest cen, vynikly obory chemie a ekologie (ČN) Šest prestižních vědeckých cen za výjimečné badatelské výsledky udělil projekt Česká hlava. Nejvýznamnější z nich, Národní cenu vlády Česká hlava, putuje světově uznávanému biochemikovi Emilu Palečkovi. Jako první objevil, jak pomocí elektrochemie zkoumat životně důležitou nositelku genetické informace - molekulu DNA.
  • Čestná oborová medaile profesoru Šmahelovi, Paloušovi a Frank-Kamenetskiimu (AB) Vědecké osobnosti z České republiky i zahraničí obdržely 21. listopadu 2014 čestné oborové medaile Akademie věd.
  • Děkovné listy zaměstnancům AV ČR (AB) Dlouholetou a obětavou práci pro ústavy Akademie věd ČR vyzdvihl 25. listopadu 2014 její předseda prof. Jiří Drahoš, když v komorní atmosféře předal Děkovné listy 27 pracovníkům, kteří přispěli k úspěšné činnosti svých domovských pracovišť.
  • Pět vědců převzalo Cenu ministra za mimořádné výsledky výzkumu (ČN) Pět vědců dnes na ministerstvu školství převzalo Cenu MŠMT za mimořádné výsledky výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Odborná komise v čele s náměstkem pro vysoké školství a výzkum Jaromírem Veberem ze 17 nominací vybralo Jiřího Homolu, Milenu Lenderovou, Bohuslava Maška, Jana Starého a Jaroslava Doležela.
  • Vědci převzali titul "doktor věd" (AB) Diplomy s titulem „doktor věd“ (DSc.) převzali 26. listopadu 2014 noví nositelé tohoto nejvyššího vědeckého titulu v České republice.
Genetika
  • Nenápadně přišel věk genetiky. Budeme dělat „selekci“ nenarozených? (technet) Zásadní změny v genetické technologii až nečekaně rychle mění některé části medicíny. Co všechno můžeme zjistit z genomu svých dětí ihned po narození a dokonce ještě před ním? A máme to chtít vědět? Otázky jsou jednoduché, problematika ale složitější, než se může zdát.
  • Laureát Paleček: Ještě potrvá, než praktici začnou léčit podle DNA (ČN) Potrvá ještě dvacet let, než se v ordinacích praktických lékařů začnou používat elektrochemické metody, díky nimž se rozpoznají informace z DNA. ČTK to řekl světoznámý biochemik a laureát letošní ceny Česká hlava Emil Paleček. Výzkum v oblasti lidského genomu se musí podle něj posunout, lékaři by pak pacientovi i z kapky krve dokázali určit, jestli mu daný lék vyhovuje.
Robotika
  • Podmořští roboti sledují úbytek antarktického ledu (rozhlas) Pod ledem u pobřeží Antarktidy se už několik let pohybují automatické ponorky a podmořské kluzáky různých vědeckých institucí z celého světa. Jejich úkolem je pečlivě mapovat měnící se fyzikální, oceánografické a klimatické parametry v oblasti kolem Antarktidy.
Mozek
Klimatologie
  • What have climate engineering boffins learned? (sciencemag) Three projects funded by the British government since 2010 to study the deliberate tinkering with the planet to counteract climate change, known as geoengineering, are soon to end. Today scientists presenting at the Royal Society in London announced some of their findings, took stock of some of their setbacks, and laid out the way forward.
  • Warming world could make it harder for planes to take off (sciencemag) Study finds that hotter temperatures will limit the amount of weight passenger jets can carry.
Vzdělávání
  • Jednotné zkoušky na střední školy. V potaz je třeba brát i vysvědčení (lidovky) Jednotné přijímací zkoušky na střední školy při jarním pilotním testování nemohou být jediným kritériem pro stanovení pořadí uchazečů pro přijetí. Ředitelé vedle nich musejí i nadále přihlížet také ke známkám na vysvědčení, sdělilo ministerstvo školství.
  • Povinná maturita z matematiky? 'Kladivo na děcka' (echo24) K proslulému didaktikovi Milanu Hejnému, který se postavil proti zavedení povinné maturity z matematiky, se přidávají další. „Pan profesor má pravdu v tom, že by se matematika neměla stát bičem na žáky,“ říká docentka z katedry matematiky pražské Pedagogické fakulty Darina Jirotková.

Žádné komentáře:

Okomentovat