pátek 30. května 2014

Odkazem

Vědní politika
  • Věda a byznys jako motor pro inovace (AVO) Diskusní fórum „Věda a byznys jako motor pro inovace“ proběhlo 29. května 2014 v Lichtenštejnském paláci na Kampě.
  • 5 problémů českého výzkumu (AVO) Současná situace v oblasti výzkumu, vývoje a inovací vyvolává obavy z dalšího vývoje ve výzkumných organizacích, u poskytovatelů podpory aplikovanému výzkumu i v podnicích, které se účastní projektů výzkumu a vývoje a jsou realizátory jejich výsledků.
  • Podpora mladých talentů: Proč vymýšlet vymyšlené? (ČP) „Rodiče jsou často bezradní. Individuální studijní plány jsou spíš byrokratickým cvičením. Vzniká a zaniká řada iniciativ. Některé jsou financovány z evropských peněz, které často končí u expertů na talent,“ říká Martin Herman, který se v Česku snaží prosadit americký systém podpory talentovaných.
  • Profesor Radek Zbořil: Všechno ve vědě je o lidech (ČP) „Uhnilé okraje jablka české vědy se musejí odkrojit,“ říká v rozhovoru pro ČESKOU POZICI ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů v Olomouci a jeden z nejcitovanějších českých chemiků.
  • Zdeňka Petáková o akademických svobodách (Quaere) Úvodní slovo Zdeňky Petákové ke konferenci QUAERE 2014, ve kterém se věnuje akademickým svobodám a kritice soutěživosti ve vědeckém prostředí.
  • Otevřený dopis ve věci zrušení grantové výzvy 2.1 ministerstvem školství České republiky (Věda žije!) Fórum Věda žije! podporuje vědce, kteří se v otevřeném dopise postavili proti rozhodnutí MŠMT zrušit grantovou výzvu na podporu výzkumných týmů v nových vědeckých infrastrukturách.
  • Otevřený dopis: vědci píší ministerstvu o neúctě, nedůvěře a rozhořčení (Vesmír) Ministerstvo školství pozastavilo program, v jehož rámci mělo financovat příchod špičkových vědců ze zahraničí na česká výzkumná centra.
  • Tři esa o falešných kartách české vědy (Vesmír) Pavel Hobza: Prestižní juniorské granty Evropské výzkumné rady (ERC) získali od roku 2009 pouze čtyři mladí čeští vědci. University of Cambridge jich má 86. Podívejte se, kolik jich dostává třeba Finsko každý rok a zhrozíte se.
  • Esa se někdy mýlí… (Vesmír) Václav Hořejší: Chtěl bych navázat na diskusi „Tři esa o falešných kartách české vědy“. Zdá se mi totiž, že některá tvrzení diskutujících kolegů nejsou úplně korektní a některé jejich názory na „falešnost karet“ jsou diskutabilní.
European Research Council
Výzvy
  • Big Savings on Hundreds of Titles in Mathematics! (Springer) It's time again for Springer's Yellow Sale, a huge sale on hundreds of titles, spanning the spectrum of Mathematics. Most titles are half price so you can make every penny count!
  • Stipendia Fulbrightova programu (AB) Komise J. Williama Fulbrighta v České republice vyhlašuje soutěž o stipendia Fulbrightova programu vyhlášená na akademický rok 2015–2016.
Konference, semináře
  • Modelling 2014 The 5th IMACS Conference on Mathematical Modelling and Computational Methods in Applied Sciences and Engineering, in honour of Professor Owe Axelsson's 80th birthday. June 2-6, 2014, Rožnov pod Radhoštěm.
  • Advances in nonlinear PDEs: analysis, numerics, stochastics, applications The event shall provide an overview of recent progress in the mathematics of PDEs, in particular their interplay between analysis, numerical approximations, stochastic methods, and applications. June 2-3, 2014 at Vienna University of Technology and University of Vienna, Austria.
  • Seminář Finanční řízení projektů 7. Rámcového programu, 13.6. Brno a 16.6. Praha (AV ČR) Semináře jsou určeny zejména finančním manažerům, ekonomům, účetním a výzkumným pracovníkům, kteří jsou zapojení do realizace běžících projektů 7.RP nebo poskytují podklady pro finanční vykazování.
Mozek, robotika, genetika
  • Nesmrtelnost je pouze podivný přežitek (VTM) Věčné žití a žádná smrt. Většina z nás jistě někdy zatoužila po nesmrtelnosti a moderní lékařská věda nám také neustále prodlužuje život. Lze nesmrtelnosti dosáhnout a chceme vůbec žít nekonečně?
  • Roboti, před kterými není úniku (VTM) Malé bezpilotní letouny již samozřejmě nejsou žádnou novinkou. První quadrotor či quadcopter (vrtulník se čtyřmi rotory) byl postaven již v roce 1920. Původně byly vytvořeny tak, aby unesly váhu člověka; dostatečně se však neprosadily a dnes je již vývoj soustředěn hlavně na malé bezpilotní guadrotory.
  • Zákony robotiky: když i bohové mají strach (VTM) V padesátých letech minulého století napsal známý spisovatel vědeckofantastické literatury Isaac Asimov první příběhy, ve kterých se ve velkém objevovali roboti a stroje s inteligencí a lidskými vlastnostmi. Sám pak stanovil první tři zákony robotiky, které musí každý robot dodržovat.
  • Francie přes zákaz zkoumá geneticky modifikované plodiny (Lidovky) Abyste tam mohli vejít, musíte si obléci plášť a návleky. Zcela hermetické skleníky pak odděluje jakási vyrovnávací komora. V Auvergne, v srdci Francie, nepřátelské vůči geneticky modifikovaným organismům, působí unikátní výzkumná laboratoř, pracující za mimořádně přísných bezpečnostních opatření tak, aby se zabránilo jakémukoli rozšíření těchto organismů do přírody.
Popularizace

Žádné komentáře:

Okomentovat