neděle 25. května 2014

Odkazem

Akce
  • Svět knihy 2014 (AB) V Průmyslovém paláci na Výstavišti v pražských Holešovicích se ve dnech 15. až 18. května 2014 konal jubilejní 20. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha 2014. ... Na veletrhu nechyběla ani nakladatelství Masarykova ústavu a Archivu AV ČR nebo Filosofického ústavu AV ČR. Návštěvníci si mohli rovněž prohlédnout výstavu nezvyklých fotoportétů vědců od fotografa Khalila Baalbakiho, kterou pod názvem Budoucnost začíná teď aneb takhle vědce neznáte uspořádala rozhlasová stanice Meteor.
  • Academia na veletrhu Svět knihy. (AB) Nakladatelství Academia se prezentovalo na letošním veletrhu Svět knihy svým nejnovějším počinem, kterým je velký Akademický atlas českých dějin. Na zpracování rozsáhlého díla (ručně vázaná kniha váží kolem šesti kilogramů) se podílel široký kolektiv autorů pod taktovkou historičky Evy Semotanové a kartografa Jiřího Cajthamla.
Evaluace vědy
Politika
  • Na vědce ze zahraničí není dost peněz z EU, řekl ministr Chládek. (Tyden.cz) V operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace byly vyhlášeny výzvy, na které nebyl dostatek peněz z Evropské unie. Některé z nich tak mohou být zrušeny, protože jinak by hrozilo, že se budou muset uhradit z národních peněz. .... Mohlo by se to týkat například výzvy na přilákání zahraničních vědců a odborníků na vysoké školy, která je nyní pozastavena.
  • Univerzity přijdou o stamiliony korun z evropských fondů. Je to další v řadě státních ostud, říká rektor Bek. (ČR) Příliv špičkových zahraničních vědců na české univerzity se nekoná. Miliardová dotace, která je měla přilákat, univerzitám proplacena nebude.
  • Jak povodit vědce za nos. Česko lákalo odborníky, teď jim zavírá dveře. (Technet) Výrazy jako mezinárodní blamáž či banánová republika padají v souvislosti s českou vědou. Ministerstvo školství totiž minulý týden zrušilo program, v jehož rámci měla česká pracoviště přitáhnout ze zahraničí špičkové vědce. 
  • Bývalí pracovníci KAV a SSČ společně v Lanně. (AB) Už tradičně uspořádala Kancelář Akademie věd ČR a Středisko společných činností AV ČR přátelské posezení pro bývalé kolegy a spolupracovníky. Sluneční a teplý den nabídl možnost posedět jak uvnitř vily Lanna, tak využít romantické terasy. Akademický bulletin přispěl k příjemnému odpoledni prezentací snímků z předchozích setkání (2011, 2012) a také dárkem v podobě publikace o tomto krásném objektu.
  • Vědecká řež o milióny. (Reportéři ČT) Člověk by si myslel, že ve vědě budou poměry čisté, takové noblesní. Ale ukazuje se, že je to pověra. Když jde o miliony, vládne zde metoda ostrých loktů, „jánabrachysmu“ a surových kopanců jako v politice. A to ještě v té nejnižší lize. V čele těchto poměrů stojí předseda grantové agentury Petr Matějů, kterého už vyzvaly k odstoupení snad všechny úctyhodné akademické instituce v zemi. On však ani nehne brvou. Skoro jako politik...
Popularizace
  • Jak zatraktivnit fyziku pro školáky? Na příkladu zlaté jízdy Samkové. (Lidovky) Na únorové olympiádě v Soči byl Jakub Flejšar jedním z trenérů, kteří dovedli Evu Samkovou k zisku zlaté medaile ve snowboardcrossu. V sobotu  vystoupil na konferenci projektu Elixír do škol, který sdružuje učitele, kteří se snaží o výuku fyziky zajímavou formou. Trenér na videu účastníkům prezentoval, jak pohyb Samkové po snowboardcrossové trati závisel na fyzikálních zákonech a jak právě fyzikální zákony jeho svěřenkyni pomohly ke zrychlení.
Zajímavosti

Žádné komentáře:

Okomentovat