neděle 11. května 2014

Odkazem

Akce
Politika
  • Bělobrádek: Ženy, které chtějí dělat vědu, společnost ignoruje i v jednadvacátém století (ParlamentniListy) Na semináři s názvem Ženy a věda vystoupil místopředseda vlády pro vědu a výzkum a předseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Pavel Bělobrádek, děkanka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Mirjam Friedová a Marcela Linková z Národního kontaktního centra – ženy a věda Sociologického ústavu Akademie věd ČR. Diskutující se shodli na tom, že současné podmínky vědecké práce v mnoha případech zásadně znevýhodňují vědkyně-matky a znemožňují jim jejich profesní uplatnění... ... Bělobrádek upozornil mimo jiné na požadavek absolvovat nepřetržitou půlroční zahraniční stáž, která je podmínkou pro účast v soutěži o juniorské granty Grantové agentury ČR a která diskvalifikuje vědkyně-matky, jejichž možnost vyjet dlouhodobě do zahraničí je díky péči o děti a rodinným povinnostem zásadně omezena... Další souvislosti viz níže (Zajímavosti, 5. bod :-)).
Užitečné nástroje
  • My Mac Setup (Nick Higham) Over the last year I have taken my 13-inch MacBook Pro Retina to China, the USA and Europe. With the World Travel Adapter Kit to allow hassle-free power connections, this is the ultimate machine for travelling... I still use Windows desktop machines, but switching between Mac and Windows machines is easy nowadays...
Zajímavosti
  • Třípaličkový bubeník - kyborg (ČR) Jason Barnes je bubeník, který před dvěma roky přišel během úrazu o ruku. Nyní však má díky Gilovi Weinbergovi z Georgijského technologického institutu její robotickou náhradu, která mu umožňuje hrát na bicí dokonce prostřednictvím tří paliček najednou. Může proto nyní vytvářet bohatší hudební kreace než v době před úrazem.
  • Google Glass na vlastní oči: vypadám jako pako, ale jsem "vševědoucí" (Technet) Revoluční brýle Glass jsou ve fázi testů. Google je prodával jediný den.... Zatím jsou ale určené skutečně jen pro nadšence, nikdo jiný by to s nimi dlouho nevydržel. Podívejte se na rozbalení a první dojmy z testování brýlí na lidech.
  • Projekt FUNBIO – zkoumání materiálů na pomezí života (AV) V areálu Fyzikální ústav AV ČR v Praze Na Slovance vzniká centrum funkčních materiálů pro bioaplikace (FUNBIO), který  rozšiřuje moderní analytické metody na materiály na pomezí organického a anorganického světa. 
  • Akademie otevřela v Brně další špičkové výzkumné centrum (AB) Nově vybudované vědecké centrum excelence CzechGlobe vzniklo při Centru výzkumu globální změny AV ČR. Badatelským úkolem je komplexní výzkum efektu globální změny. Aktivity pracoviště, které vede prof. Michal V. Marek, zahrnují i rozvoj inovačních technologických postupů, návrhů opatření pro adaptaci a vzdělávání vysokoškoláků z brněnských univerzit.
    Viz také http://zatisi.cs.cas.cz/2014/05/odkazem.html /Zajímavosti.
  • Studie zjistila, že pach mužů (vědců) nežádoucím způsobem ovlivňuje reakce laboratorních zvířat, Male Scent May Compromise Biomedical Research (Sciencemag) Findings may be having a profound impact on everything from animal behavior experiments to human clinical trials. Zato ženský odér nechává myši klidnými. Jak ucítí muže, začnou panikařit (Novinky) Vědci přišli na to, že hlodavci začnou být více vystresovaní a bázliví, když ve svém okolí ucítí muže. Přítomnost ženy na ně nemá žádný vliv... Ukazuje se, že experimenty na hlodavcích by měly projít jistou revizí, protože aktuálně nemusí být výsledky vypovídající. Přinejmenším by vždy v publikovaných výsledcích studie mělo stát, jakého pohlaví byl ten, kdo na experiment dohlížel.

Žádné komentáře:

Okomentovat