pátek 24. října 2014

Odkazem

Vědní politika
GA ČR
  • Výzva k nominacím na členy hodnotících panelů GA ČR (gacr) Grantová agentura České republiky vyhlašuje výzvu pro podávání návrhů na kandidátky a kandidáty do hodnotících panelů GA ČR. Lhůta pro nominaci kandidátek a kandidátů končí dnem 5. prosince 2014. Funkční období jmenovaných členek a členů začíná dnem 1. dubna 2015.
Ceny
  • Cenu za propagaci vědy dostali Londesborough, Špičák a Prosecký (ČN) Popularizace a propagace vědy je podle Drahoše jedním z klíčových úkolů, jímž se mají akademici zabývat. "Je potřeba zejména dětem ukazovat, že věda je hra, později se nebudou bát ani její složitosti," uvedl. S popularizací vědy se podle něj musí začít už v mateřských a základních školách, začínat s její propagací až u středoškoláků je podle něj pozdě.
Konference
  • Computational Mechanics 2014 Cílem jubilejního 30. ročníku tradiční vědecké konference VÝPOČTOVÁ MECHANIKA 2014 (VM 2014) je seznámit účastníky konference a širší odbornou veřejnost s nejnovějšími poznatky a výsledky dosaženými v různých oblastech inženýrské mechaniky za uplynulý rok a upevnit kontakty mezi akademickými pracovišti a průmyslem. V rámci tohoto ročníku konference se bude konat odborný seminář s názvem „MODELOVÁNÍ HETEROGENNÍCH PROSTŘEDÍ A INVERZNÍ ÚLOHY“. Konference a seminář se konají ve dnech 3.– 5. listopadu 2014 v OREA Wellness Hotelu Horizont, Špičák 126, Železná Ruda.
Genetika
  • Rozšíření travin má vysvětlení v DNA, zjistili brněnští botanici (ČN) Značné rozšíření travin, které tvoří asi třetinu vegetačního krytu země, má nejspíš vysvětlení ve složení DNA. Výzkum Masarykovy univerzity může významně přispět k pochopení evoluce rostlin a současného složení vegetace Země.
  • Vědci rozluštili genom člověka, jenž žil před 45.000 lety (ČN) Je to vůbec nejstarší lidský genetický kód, který byl kdy dešifrován. Vzorky, s nimiž výzkumníci pracovali, pocházejí ze stehenní kosti muže, který žil před 45.000 lety v oblasti Sibiře, nedaleko dnešní osady Usť-Išim.
  • Jedna mutace čahouna nedělá (vesmir) Každou chvíli se v médiích objeví zpráva, že vědci objevili gen pro to a ono. Pro obezitu, genialitu, alkoholismus, strach, štěstí… Téměř vždy se jedná o zjednodušení tak brutální, že zcela zamlžuje podstatu problému. Na aktuální studii týkající se lidské výšky lze dobře demonstrovat, že genetika je málokdy tak přímočará.
Neurovědy, umělá inteligence
Zajímavosti

Žádné komentáře:

Okomentovat