pátek 17. října 2014

Odkazem

Ceny
Semináře, akce
  • 27th Nordic Seminar on Computational Mechanics October 22-24, 2014, Stockholm, Sweden. The seminar is intended for researchers developing computational methods and scientists and engineers focusing on challenging applications and covers all fields of computational mechanics.
  • DOC-COURSE Applied Mathematics and Optimization March 2 – May 29, 2015, Sevilla, Spain. The program subject is “Applied Mathematics and Optimization”. The main objective of this program is to provide basic training on advanced mathematical tools for modeling and analysis of systems that arise in applied sciences and technology. Deadline for registration: October 30, 2014.
    [registration]
  • Konference na téma řízení mezinárodních výzkumných projektů, 19. 11. 2014 (AVCR) Regionální kontaktní organizace pro střední Moravu pořádá dne 19. listopadu konferenci na téma Řízení mezinárodních výzkumných projektů. Konference se koná od 9 do 18 hodin v Olomouci, v hotelu Best Western Prachárna. Na konferenci vystoupí zástupci z Technologického centra AV ČR, Projektového servisu Univerzity Palackého v Olomouci a další zástupci z Akademie věd ČR.
    [pozvánka a další informace]
  • Šance pro mladé badatelky a badatele (neuron) I letos je Nadační fond Neuron partnerem Dětské vědecké konference, které se mohou zúčastnit všechny mladé badatelky a mladí badatelé se svým vědeckým projektem. Konference se koná 7.–8. listopadu 2014.
    [o konferenci] [registrace]
  • Matematika a fyzika je zábavná, přesvědčuje pardubická univerzita už 10 let (rozhlas) Zajděte si na přednášky pro veřejnost pořádané Univerzitou Pardubice. Snadněji pak pochopíte všechny ty úžasné vymoženosti, které nás v moderním světě obklopují. Nejen o tom mluvil v Radioporadně Libor Koudela z Jednoty českých matematiků a fyziků.
Granty
  • Máme vědecká centra za miliardy. O peníze na provoz prosíme Brusel (echo24) Kult Cargo byl dosud znám především z tichomořských ostrovů, teď se k němu přihlásila tuzemská vědecká komunita. Učinila tak sepsáním nových dotačních programů na podporu výzkumu a vývoje, které odeslala ke schválení do Bruselu. Žádá v nich šedesát miliard, aby mohla provozovat desítky výzkumných center vybudovaných v uplynulých sedmi letech za osmdesát miliard.
  • Host Studia Leonardo: Pavel Komárek, člen představenstva Technologické agentury (rozhlas) Využití výsledků výzkumu a vývoje v praxi věnujeme úterní rozhovor Studio Leonardo. S jakou podporou mohou v Česku počítat vývojová centra a společnosti? Jak složité je uvést výsledek výzkumu do praxe? Odpoví Ing. Pavel Komárek, CSc., člen představenstva TA ČR.
    [audio příspěvek]
Genetika
  • Nové poznatky o retrovirech (rozhlas) Některé retroviry, patřící do zvláštní skupiny virů, mohou zabíjet. Jiné ale mohou být pro člověka neškodné nebo dokonce nezbytné. Čeští vědci o nich získávají nové důležité poznatky.
  • Věk genetiky: Začal dříve, než jsme čekali (vesmir) Co všechno můžeme zjistit z genomu svých dětí ihned po narození a dokonce ještě před ním? A máme to chtít vědět?
  • Bipolární porucha a riziko pro potomky. Co udělat pro jeho zmírnění? (vesmir) Bipolární porucha u rodičů nese značné riziko pro potomky, že budou trpět stejným onemocněním. Co můžeme udělat pro jeho zmírnění? Jak těmto dětem pomoci? Jednou z cest je i program sledování dětí rodičů s touto poruchou, kterou zahájili lékaři v pražském Motole.
Klimatologie
  • Hladina oceánů vzrostla podle vědců nejvíce za 6000 let (ČN) Průměrně dvaceticentimetrový vzrůst hladiny oceánů, k němuž došlo od začátku 20. století, nemá v posledních 6000 let obdoby. Uvádí to studie mezinárodního týmu vědců, podle níž za nebezpečným fenoménem stojí globální změna klimatu a tání ledovců.
Neurovědy
  • How to keep your brain healthy (theguardian) Could sudoku, drugs and a Mediterranean diet help keep our brains fit? What can the latest neuroscience research tell us?
Zajímavosti

Žádné komentáře:

Okomentovat