pátek 3. října 2014

Odkazem

GAČR
Vědní politika
  • Jak jsme na tom s excelencí v (základním) výzkumu (ČP) Česko patří z hlediska excelentnosti základního výzkumu mezi nejhorší evropské země, tvrdí člen Rady pro výzkum, vývoj a inovace Jiří Cieńciala. A Jiří Chýla se ptá: „Není to náhodou proto, že máme v mezinárodním srovnání slabý firemní aplikovaný výzkum?“
  • Volba členů předsednictva Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Rada pro výzkum, vývoj a inovace si na svém 297. zasedání dne 26. září 2014 v tajných volbách zvolila novou 1. místopředsedkyní Rady prof. MUDr. Evu Sykovou, DrSc., FCMA, dalším místopředsedou Rady byl zvolen Mgr. Arnošt Marks, Ph.D.
  • Jmenování devíti členů, předsedy a místopředsedy výzkumné rady TA ČR na druhé funkční období (RVVI) Vláda jmenovala profesora Martina Fuska, profesorku Dagmar Juchelkovou, profesora Vladimíra Maříka, inženýra Josefa Mikulíka, docenta Jana Pokorného, profesora Petra Rába, profesorku Evu Sykovou, profesora Miroslava Václavíka a profesora Petra Zunu členy výzkumné rady TA ČR na druhé funkční období svým usnesením ze dne 1. října 2014 č. 794.
  • prof. Ing. Stanislava Hronová, CSc., dr. h. c. požádala o své odvolání z RVVI (RVVI) Dne 1. října 2014 vláda svým usnesení č. 804 odvolala z funkce členky Rady pro výzkum, vývoj a inovace profesorku Stanislavu Hronovou. Stalo se tak na základě návrhu místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace a předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace Pavla Bělobrádka, kterého profesorka Hronová požádala dopisem o odvolání z funkce v Radě v souvislosti s návrhem na jmenování členkou předsednictva Grantové agentury České republiky.
Školství
Ceny
Robotika
  • Slavný cirkus používá při představení létající robotické kvadrotory (ČR) Přední světová cirkusová společnost Cirque du Soleil navázala spolupráci se švýcarskými vědci z Federálního technologického institutu v Curychu. V jednom nedávném cirkusovém představení, nazvaném „Sparked” (zažehnutý, osvícený), se tak objevila i choreografie švýcarských kvadrotorů, které v příběhu představovaly létající a svítící stínítka lamp.
Mozek
  • Kolektivní inteligence jako centrální mozek lidstva (VTM) Díky moderním komunikačním technologiím máme poprvé v historii možnost být propojení a pracovat společně na náročných projektech. Jako jeden velký mozek s obrovskou inteligencí.
  • Přeskakování mezi různými médii souvisí se změnami v mozku (tyden) Střídáte často mezi počítačem s internetem, chytrým telefonem, knihou, časopisem, případně ještě dalšími médii? Je možné, že se to projevuje na vašem mozku. Nebo naopak struktura vašeho mozku předurčuje, že budete roztěkaní. Zatím není jasné, co je příčina a co následek.
Kryptografie
  • Šifra Ludvíka XIV. a záhada Muže se železnou maskou (VTM) Dějiny kryptografie v sobě ukrývají mnoho tajemství. Šifrování tajných textů procházelo nejrůznějším vývojem a zakódované texty vydaly mnohdy svůj obsah až s odstupem mnoha let. Lze v nich nalézt i odpověď na otázku, kdo byl legendární Muž se železnou maskou?
Genetika
Statistika
  • Belief, bias and Bayes (theguardian) Evidence can modify our beliefs, but the impact it has depends upon those beliefs. An 18th century priest has something to say about that, in what could be seen as a mathematical formulation of the scientific method.
Zajímavosti

Žádné komentáře:

Okomentovat