pátek 20. února 2015

Odkazem

Financování vědy
  • Betonování starého kafemlejnku (MH) Rada jako každý rok touto dobou porcuje státní rozpočet na VaV na rok 2016. Vzorec, podle kterého se má rozdělit téměř 10 miliard institucionální podpory, zůstává kafemlejnkový. Ve skutečnosti se ale mají peníze rozdělit stejně jako letos. To znamená podle toho co namlel kafemlejnek v letech minulých a nikoliv podle toho, co namlela jeho vylepšená verze zvaná Hodnocení 2013.
  • IPN Metodika zve na konferenci o institucionálním financování ve VaV (msmt) Pro ty, které zajímá návrh nového systému institucionálního financování výzkumných organizací v České republice, je určena II. Mezinárodní konference IPN Metodika. Zveme Vás na ni 26. 2. 2015 do Brna. Přihlásit se můžete do 22. 2. 2015.
    [program a registrační formulář]
  • Unijní peníze na vědu a vzdělávání (AB) V dubnu budou vypsány první výzvy nového operačního programu MŠMT Výzkum, vývoj a vzdělávání, v jehož rámci by do našeho školství a vědy mohlo být z Evropské unie vyčerpáno tři a čtvrt miliardy eur, přímo na vědu a výzkum by mělo jít v přepočtu 39 miliard korun.
  • CEITEC a Univerzita Karlova mohou z fondů EU získat 113 mil. Kč (ČN) Česko vyjednalo s Evropskou komisí (EK) výjimku pro dva výzkumné projekty, ty tak mohou získat 113 milionů korun z evropských fondů. Týká se to brněnského CEITECu a Výukového a výzkumného centra Univerzity Karlovy, informovala dnes náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Olga Letáčková.
ERC
Genetika
Mozek
  • Sex má na mozek stejný vliv jako kokain, zjistili vědci (lidovky) Uklidňuje, působí proti depresi a proti bolestem a zřejmě i příznivě ovlivňuje paměť. Je jako droga, neboť působí na stejné oblasti mozku jako kokain, kofein, nikotin a čokoláda. A na muže má uspávací vliv. Takové jsou účinky sexu na lidský mozek, zjistili vědci.
  • Proč se ráno probouzíme s čistou hlavou? Máme čerstvě vymytý mozek (technet) Důvody, proč živé organismy spí, nejsou úplně jasné. Jedna z novějších teorií naznačuje, že v noci probíhá v mozku výrazná očista. „Přirovnala bych to k myčce na nádobí,“ říká autorka studie o vyplavování toxinů během spánku u myší. Nabízí se prý souvislost s Alzheimerovou chorobou, která koreluje s nedostatkem spánku.
  • Mozkový hormon snižuje chuť k jídlu (tyden) Biologové objevili bílkovinu, která při aplikaci na určité místo v mozku způsobila, že laboratorní myši měly menší hlad. Mohla by se hodit lidem, kteří jedí víc, než je zdravé.
  • Chcete ovládat přístroje myšlenkou? Zkuste zlínský Brain – Computer Interface (rozhlas) Pomoci by mohla technologie Brain – Computer Interface (BCI), která pomáhá snímat mozkové vlny, zapisovat je do algoritmů, a díky nim zapínat a vypínat například motor stroje.
    [přehrát audio]
Robotika
  • První britské auto bez řidiče (rozhlas) Britská vláda od letošního února povolila veřejné testování automatických aut bez řidiče. Jako první se veřejnosti předvedlo malé britské kabinové vozítko pro lokální přepravu, které nese jméno LUTZ Pathfinder.
  • Americký úřad pro letectví navrhl pravidla pro provoz dronů (rozhlas) Navržená pravidla Federální letecké správy mají ve Spojených státech amerických zlegalizovat lety malých bezpilotních létajících strojů (UAV, UAS), označovaných zkráceně “drony”.
  • V Česku vyrobili nový dron s nočním viděním (technet) Jmenuje se bezpilotní rotorový univerzální systém, zkráceně Brus, a má být používán především pro pro záchranné a humanitární mise. Nová bezpilotní hexakoptéra vyrobená ve Vojenském technickém ústavu už se dokonce dočkala i prvního nasazení při kontrole skladů ve Vrběticích.
  • Nová protéza vrací bezruké lidi do života. Čte myšlenky (technet) Dean Kamen, vývojář světoznámého vozítka Segway, pracuje ve svých laboratořích na robotické paži Luke, která čte myšlenky. Napojením (a vytrénováním) stávajících nervových zakončení na elektronická čidla získává data, které se počítač učí rozpoznávat jako pokyny, a následně je překládat do pohybů sofistikované robotické paže.
Umělá inteligence
  • Tři obrazy Alana Turinga (mff) V úterý 10. února se ve Vlasteneckém sále Karolina sešli zástupci MFF UK, FF UK a AV ČR. Tématem kulatého stolu byl Alan Turing a jeho geniální a mnohostranná osobnost, která inspirovala nejen současnou informatiku, ale také matematiku, filosofii a lingvistiku.
    [záznam debaty na YouTube]
  • Test, Tuňák a Turing (matfyz) V téměř dvacetiminutovém pořadu Magazín Leonardo uslyšíte mimo jiné našeho známého prof. Copelanda nebo Davida Kuboně, který přivezl Turingův test na nedávný PragoFFest. Dozvíte se také, co byl „Tuňák“ (Tunny) a proč byl vlastně významnější než Enigma.
    [záznam pořadu]
Zajímavosti
  • LN: Překvapení, průměrně nejvíc vydělávají matematici (lidovky) Průměrný měsíční příjem absolventa vysoké školy v prvních pěti letech jeho kariéry je zhruba 31 200 korun. A nejvyššího průměru nedosáhli ekonomové nebo právníci, jak by někdo mohl čekat, ale matematici.
  • Mezi námi: Existuje něco jako buňky na matematiku? (matfyz) Otázky z putovní ankety se v tomto díle poprvé zhostí žena. Prof. Luboš Pick ve čtvrtém dílu ankety vyzval Mgr. Hanu Krulišovou, aby odpověděla na otázku, jestli existuje něco jako buňky na matematiku.
  • Jak udělat hvězdnou kariéru ve fyzice a matematice (jcmf) Součástí Tříkrálové konference - setkání mladých matematiků a fyziků, která se konala 5. ledna 2015, byla také panelová diskuze na téma: Jak udělat hvězdnou kariéru ve fyzice a matematice. Debatujícími byli: Tomáš Jungwirth (FzÚ AV ČR), Jan Mlynář (ÚFP AV ČR), Jaroslav Nešetřil (IÚUKMFF UK), Karel Šafařík (CERN) a Lenka Háková (FJFI ČVUT).
    [záznam debaty na YouTube]
  • Nová publikace Hlávkovy Lužany (AB) Zámek Josefa Hlávky v Lužanech je v živé paměti kulturní veřejnosti nejen jako sídlo proslulého českého mecenáše a zakladatele České akademie věd a umění, ale i jako místo spjaté s významnými umělci a učenci – jmenovitě Antonínem Dvořákem, Jaroslavem Vrchlickým, Josefem B. Foersterem, Juliem Mařákem či jazykovědcem Josefem Zubatým a historikem Josefem Šustou.
  • TA ČR hostí výstavu Věda v umění, umění ve vědě (tacr) Technologická agentura ČR (TA ČR) hostí výstavu fotografií „Věda v umění, umění ve vědě“, kterou pořádá společně s VŠB-TUO a Univerzitou Pardubice. Tři fotografické soubory přibližují estetiku mikrosvěta a technických materiálů. Zachycují například dynamický tok sypké hmoty, krásu energetických surovin nebo povrchu krystalizujících látek.

Žádné komentáře:

Okomentovat