pátek 6. února 2015

Odkazem

Granty
Školství
  • Profesor Tomáš Zima – rok v čele UK (cuni) Univerzita Karlova má rok nového rektora. Co se mu za toto období povedlo změnit a z čeho má radost?
  • Soukromá Univerzita J. A. Komenského může přijít o oprávnění (lidovky) Akreditační komise navrhne ministerstvu školství, aby odejmulo Univerzitě Jana Amose Komenského oprávnění působit jako soukromá vysoká škola. Komise uvedla, že v činnosti školy se trvale objevují závažné nedostatky znemožňující řádné plněné povinností podle zákona o vysokých školách.
Hodnocení vědy
  • Podivná studie a podivné české prvenství (metodikahodnoceni) Lehce pozoruhodná bibliometrická zpráva mapuje publikační výkon neziskových výzkumných organizací nevysokoškolského typu (RPO = not-for-profit organisations performing research) v European Research Area (ERA), což jsou země EU a pár dalších. Mapuje výkon ve formě článků v časopisech na seznamu Scopus.
Konference, semináře
  • Tři obrazy Alana Turinga (cuni) Univerzita Karlova v Praze vás zve na další setkání u kulatého stolu na téma Tři obrazy Alana Turinga - Různé aspekty díla geniálního britského matematika a zakladatele moderní informatiky. Debata se koná v úterý 10. února 2015 od 17.00 hodin ve Vlasteneckém sále Karolina. Kulatý stůl bude probíhat v českém jazyce.
  • Topical Problems of Fluid Mechanics 2015 Prague, Institute of Thermomechanics, AS CR, v.v.i., 11.2. - 13.2. 2015. The aim of the conference is to discuss contemporary problems of fluid mechanics and to bring out latest results obtained in frame of grant projects supported by grant agencies in Czech Republic and abroad. Scope of the conference covers the whole field of fluid mechanics.
  • Course on polynomial and LMI optimization with applications in control This is a course for graduate students or researchers with a background in linear control systems, linear algebra and convex optimization. The course is given at the Charles Square campus of the Czech Technical University, Karlovo namesti 13, Praha 2. It consists of six two-hour lectures, given on Monday 16, Thursday 19 and Monday 23 February, 2015, from 10am to noon and from 2pm to 4pm. There is no registration fee.
  • Akademické fórum LIX: Diferencované přístupy k matematice (jcmf) Odborná skupina Organizace výzkumu České fyzikální společnosti JČMF pořádá LIX. Akademické fórum Diferencované přístupy k matematice ve čtvrtek 12. února 14:00–17:00 v posluchárně v sídle Jednoty českých matematiků a fyziků, Praha, Žitná 25. Seminář je veřejný a volně přístupný.
  • Semináře - Participant Portal a řízení projektů 7. RP a H2020 (avcr) Ve dnech 24. a 26. února se budou v Brně a v Praze konat semináře na téma Administrativní řízení projektů H2020: Participant Portal. Semináře jsou určeny těm zájemcům, kteří administrují již běžící projekty H2020 (i 7. Rámcového programu EU).
    [Pozvánka vč. registrace seminář Brno 24.2.] [Pozvánka vč. registrace seminář Praha 26.2.]
Výzvy
  • Vyhlásili jsme 5. ročník soutěže o Neuron Impulsy pro vědce do 40 let (neuron) Nadační fond Neuron pokračuje v podpoře mladých vědců a vyhlašuje další kolo grantové soutěže pro vědce do 40 let, kteří se věnují základnímu (v medicíně i aplikovanému) vědeckému výzkumu. Finanční podporu získá vždy jeden projekt z oborů fyzika, chemie, matematika, medicína a společenské vědy. Uzávěrka přihlášek je 31. března 2015.
    [žádost] [pravidla]
Umělá inteligence
  • Našli jsme nepřesnosti ve filmu Kód Enigmy! Třeba o Tuňákovi v něm není ani slovo (rozhlas) Americký film Kód Enigmy, který do našich kin dorazil koncem minulého týdne, vyvolal rozruch. A to nejen proto, že posbíral 8 nominací na Oscara. Jeho prostřednictvím se do širokého povědomí konečně dostává postava geniálního matematika Alana Turinga a celého Bletchley Parku, tedy britského dešifrovacího centra, ve kterém se Enigmu podařilo rozluštit.
  • Matfyz podruhé na PragoFFestu (cuni) PragoFFest probíhal od 29. ledna do 1. února a v rámci programu Matfyzu návštěvníky čekaly celkem tři přednášky a několik stánků zaměřených na různé fyzikální a informatické zajímavosti. Druhá přednáška patřila zahraničními hostu, prof. Jacku Copelandovi, a tématu otce moderních počítačů Alana Turinga.
Robotika
  • Vědecký robot může zrychlit a zlevnit výzkum léků (rozhlas) Na univerzitě v britském Manchesteru působí robot jménem Eva, který je vybaven umělou inteligencí. Jeho pracovním oborem je automatizované zkoušení léků na vzorcích, odpovídajících určitým nemocem.
Mozek
Genetika
  • V Olomouci se otevřelo nové výzkumné biomedicínské centrum (ČN) V Olomouci se otevřelo výzkumné centrum OLGEN (Olomoucká genetika), které se zaměří na biomedicínský výzkum. Odborníci si od něj slibují další rozvoj biomedicíny a přístupů, které by mohly připravit pacientům léčbu na míru.
  • Brněnský vědec získal miliony na výzkum temné hmoty genomu (ČN) Temná hmota genomu neboli nekódující RNA je výzvou pro budoucí medicínu. "Zdá se, že mnohé nemoci mají genetický původ právě mimo kódující oblasti genomu - v jeho temné hmotě," popsal Štefl. Jeho skupina využívá nukleární magnetickou rezonanci a studuje detailní mechanismy vzniku temné hmoty.
  • Za předčasný porod mohou geny dítěte, nikoliv matky (tyden) Těhotenství trvá u lidí obvykle čtyřicet týdnů. Část dětí se ale narodí dřív, což může vyústit ve všelijaké zdravotní obtíže. Lékaři dosud hledali příčiny příliš brzkých porodů spíš na straně matek. Nový výzkum ale odhalil, že na genetické úrovni na nich má větší podíl nenarozené dítě.
  • Vznik těhotenství umožnily skákavé geny (tyden) Když začaly samičky savců přechovávat plody v děloze, místo aby kladly vejce, vyžadovalo to reorganizaci genetického materiálu. Podle nového výzkumu ji umožnily úseky DNA, které obvykle nic nedělají a jen tak se vezou z generace do generace. Často bývají považovány za parazity.
  • Úvodní slovo – Všechno je epigenetika? (vesmir) Předkládáme vám sérii článků na téma, které je čím dál zajímavější a tudíž hodné sledování – a přitom vůbec ne nové! Se slovy epigeneze/epigenetika je to v biologii 1 jako na houpačce, a to už přes 2000 let.
  • Malá historie epigenetiky (vesmir) Na počátku byla nad propastnou tůní otázky Co je život? tma a nad hlavami přírodovědců vznášel se duch boží. Pak, v roce 1905, použil William Bateson poprvé termín genetika. A biologům se rázem rozsvítilo.
  • Malé RNA: Mocní trpaslíci (vesmir) Malé molekuly RNA plní ohromující množství biologických rolí a navzdory malé velikosti jsou nepostradatelné pro organismy od prvoků až po člověka.
  • Epimutace proteinů (vesmir) Chemické modifikace proteinů – záměna jedné aminokyseliny jinou – vedou ke změně jejich konformace a tudíž i aktivity. Náhodné mutace jsou většinou škodlivé a nevratné, zatímco epimutace – vlivem derivatizace aminokyselinových jednotek v hotovém proteinu – jsou cílené a dovolují velmi jemné nastavení aktivity proteinu dle potřeby.
  • Jak se dělá potomek: Aristotelés o rozmnožování živočichů (vesmir) Počátky biologie jako samostatného vědního oboru je možné určit poměrně přesně v čase i místě: jejím „otcem zakladatelem“ je Aristotelés (384–322 př. Kr.), který své průlomové biologické výzkumy uskutečnil s největší pravděpodobností na ostrově Lesbu u maloasijského pobřeží.
  • Džungle epigenetických modifikací u rostlin (vesmir) U rostlin se setkáváme s mnohem širším spektrem drah podílejících se na regulaci epigenetických modifikací, než je tomu u většiny jiných organismů.
Klimatologie
Doprava
  • Student učí počítač předvídat zácpy (denik) V ulici Koliště je kolona. Za dvacet metrů odbočte doprava, ať se jí vyhnete. Tak by za několik let mohla mluvit na řidiče v Brně jejich navigace v autě. Na výzkumu, který to má umožnit, pracuje pětadvacetiletý Jakub Sochor.
Zajímavosti
  • Kdo vymyslel arabské číslice? Arabové to nebyli! (rozhlas) Číslice, které dnes používáme, známe pod názvem arabské. Správnější by ale bylo říkat jim číslice, které nám představili Arabové. Jejich původ je totiž třeba hledat jinde – v indické kultuře, v období přelomu letopočtu.
  • Kuřata vnímají čísla podobně jako lidi, ukázal výzkum (lidovky) Kdo dostane úkol představit si čísla od jedné do deseti, uvidí většinou v duchu řadu čísel seřazených od těch nejnižších vlevo po nejvyšší vpravo. Tým italských badatelů z univerzity v Padově nyní zjistil, že podobnou schopnost představit si čísla prostorově mají i kuřata.
  • Krásně rozkvetlá optická iluze. „Květy“ se hýbou přímo hypnoticky (technet) John Edmark z kalifornské Stanfordovy univerzity přišel s povedeným nápadem na účinnou optickou iluzi, kterou můžete mít i doma. Jeho přírodou inspirované objekty vytvářejí iluzi podivného organického pohybu.

Žádné komentáře:

Okomentovat