neděle 25. ledna 2015

Odkazem

Akce
Vědní politika
Popularizace
  • Jedna noc s informatikou a matematikou (MFF) představuje zajímavé aspekty informatiky a letos nově také matematiky. Akce se koná 27. 1. 2015 od 14:00 v budově MFF UK na Malostranském náměstí. Je určena hlavně pro studenty středních škol, ale také pro zvídavé žáky od 8. třídy základních škol či od tercií víceletých gymnázií i pro jejich učitele.
    [Soutěž do 30. 1. 2015 do 23:59]
  • FameLab 2015 – bavme se vědou! (AB) Mezinárodní soutěž pro mladé vědce a vědkyně FameLab pod záštitou předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše vstupuje v České republice do pátého ročníku. Přihlášky mohou podávat studenti a vědečtí a pedagogičtí pracovníci starší 21 let do 23. února 2015.
    [Přihláška a více informací]
  • Nobelisté měli vysvětlit svou práci kresbou. Dopadlo to všelijak (Technet) Vysvětlit práci laureátů Nobelovy ceny laikům často nebývá jednoduché. Proto Nobelovo muzeum žádá oceněné vědce, aby svou práci vysvětlili univerzálním jazykem: jednoduchou skicou.
Dotace a granty
Výzvy
Meteorologie
Genetika, genomika
Zajímavosti
  • Hodnocení všeho možného aneb význam a role citačního ohlasu v kinematografii:
    Ani diváci, ani kritici. Nejvýznamnější filmy předpovídá algoritmus (Technet) Komise v Kongresové knihovně ve Washingtonu každoročně vybere 25 „kulturně, historicky nebo esteticky nejvýznamnějších“ filmů světové kinematografie do filmové databáze IMDb. Výzkumníci  analýzou databáze  zjistili, že ukazatelem, podle kterého se dá další výběr titulů k zařazení do ochranného fondu predikovat s 91% úspěšností, je množství odkazů (tj. zmínek a citací) na daný film z jiných filmů, seriálů a televizních show. Pro uvedenou přesnost výsledku je potřeba, aby byl film starší pětadvaceti let a měl tak dostatečný čas k získání (či nezískání) svých odkazů.
  • Ovládání pomocí očí může nahradit prsty (vtm) Přestaneme sahat na displej a grafické rozhraní počítačů a mobilů budeme ovládat očima.
  • Čekejme dotykové ovládání na každém povrchu (vtm) Dotykové ovládání je stále populárnější a objevuje se už ve většině elektronických zařízení. Ovládne i předměty kolem nás?
  • IDC: V roce 2020 bude 10 % spotřebního zboží tištěno na 3D tiskárnách (Technet) Analytická společnost IDC představila předpověď vývoje IT trhu pro tento rok. Hlavní roli bude hrát mobilita. Zajímavý je odhad týkající se budoucnosti 3D tisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat