pátek 9. ledna 2015

Odkazem

Akademie věd
  • Novoroční vzkaz předsedy Akademie věd ČR (AB) Na odkazu níže můžete shlédnout novoroční přání předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše do nového roku.
    [novoroční přání]
  • Dopis Grantové agentuře ČR (AB) Ředitel Ústavu molekulární genetiky AV ČR prof. Václav Hořejší a dalších 19 představitelů akademických pracovišť a výzkumných institucí ČR (mj. ředitel ÚI RNDr. Michal Chytil, DrSc.) adresovali 5. ledna 2015 otevřený dopis předsedovi GA ČR prof. Ivanu Netukovi. Oceňují v něm pozitivní změny a navrhují některá opatření, která by mohla pomoci zlepšit činnost GA ČR a zároveň napravit negativní pozůstatky minulosti.
    [znění dopisu]
  • Špičkový výzkum ve veřejném zájmu (AB) Akademie věd představila na prosincovém Akademickém sněmu svoji novou strategii, která se připravovala dlouhou dobu a průběžně byla diskutována s řediteli pracovišť. Každá změna samozřejmě vyvolává ohlasy v celé šíři škály – od zcela záporných reakcí až po ty kladné. Šéfredaktorka AB Marina Hužvárová požádala předsedu Jiřího Drahoše o zodpovězení několika otázek.
  • Předseda AV: Chtít od výzkumných center, aby se druhý rok zaplatila, a třetí vydělávala, je naivní (rozhlas) Čeští vědci si stěžují, že mají málo peněz na výzkum a vývoj, a mladí vědci odcházejí do světa, protože naše politiky věda víceméně nezajímá. Jsou výtky českých vědců oprávněné?
  • Jubilejní rok Akademie věd (AB) Koncem tohoto měsíce, 23. ledna 2015, si Akademie věd ČR připomíná 125. výročí založení České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění – své přímé předchůdkyně, která se v roce 1952 společně s dalšími dobovými vědeckými institucemi stala základem Československé akademie věd.
  • Message from the President (EMS) Pavel Exner from the Academy of Sciences of the Czech Republic in Prague has taken over as president of the European Mathematical Society from Marta Sanz-Solé. In his welcome message, he addresses several of the challenges that the society (and with it, European mathematicians) will meet in the future, and he introduces some of the events that are planned during this and the next year.
Hodnocení vědy
  • O Hodnocení 2010–2014 s prof. Zažímalovou (AB) V tomto roce se uskuteční komplexní evaluace pracovišť AV ČR za období 2010–2014. Některé jeho nové aspekty nám u příležitosti zasedání Akademického sněmu vysvětlila prof. Eva Zažímalová z Ústavu experimentální botaniky AV ČR, která v Akademické radě AV ČR odpovídá za přípravu hodnocení a je rovněž zastupující osobností při řešení koncepčních otázek podpory vědy z veřejných prostředků a při zpracování Strategie AV21.
  • Stanovisko AVO k připravované Metodice (AVO) Metodika hodnocení výzkumných organizací má klíčový význam pro budoucí vývoj České Republiky, proto Asociace výzkumných organizací (AVO) od počátku usiluje o intenzivní spolupráci s týmem, který tuto metodiku připravuje.
  • Na metodice zbývá ještě hodně práce!!! (AVO) Asociace výzkumných organizací hájila zájmy svých členů i aplikovaného výzkumu jako celku na konferenci IPN Metodika, která se konala 7. 1. 2015 v Pardubicích. Stanovisko AVO jsme ještě před zahájením konference probírali s prof. Moravcovou, garantkou celého projektu.
  • Hodnocení kvality výzkumu na VŠ v UK (czelo) Kvalita výzkumu britských vysokoškolských institucí je nově posuzována systémem REF (Research Excellence Framework). V průběhu r. 2014 byl hodnocen výzkum na 154 univerzitách UK a výstupy byly zveřejněny online dne 18. prosince 2014.
Školství
Ceny
Robotika
  • Umělá pokožka, která umí cítit a předávat vjemy (rozhlas) Ve spolupráci jihokorejských a amerických vědců vzniká umělá pokožka, která je vyrobena z roztažitelného materiálu. Navíc dokáže nejen velmi přesně registrovat dotyky a tlak, ale také teplotu a vlhkost v místě, kde se dotýká jiného předmětu.
  • Robotická vážka BionicOpter létá jako živá (VTM) Festo ve svých výzkumných laboratořích zkoumá technologie živých organismů. Po robotickém chobotu to zkouší s robotickou vážkou.
  • NASA chystá pro Mars nový rover. Bude pátrat po možném životu (lidovky) Zkoumat klíčové otázky obyvatelnosti Marsu a posoudit přírodní zdroje a rizika pro budoucí výpravy lidí na sousední planetu Země je cílem nové mise, kterou chystá americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Misi, jejíž start se předpokládá v roce 2020, a má proto zatím označení Mars 2020, provede nové robotické vozítko.
  • Robotika vpřed (matfyz) Robotický den se už tradičně těší velké oblibě. Tato hravá, inovativní a zábavná akce sdružuje odborné i amatérské nadšence do robotiky. V interview pro první mezinárodní robotický festival Cafe Neu Romance dr. David Obdržálek, hlavní organizátor Robotického dne, přibližuje poslání celé akce.
Mozek
Biomedicína
  • Výsledky aplikovaného výzkumu v ÚEM AV ČR (AB) Vedoucí vědecká instituce v oblasti biomedicínského výzkumu u nás – Ústav experimentální medicíny AV ČR – zaznamenala v roce 2014 výsledky, které nacházejí přímé použití v medicíně a jejichž cílem je nejen zlepšit porozumění vzniku závažných onemocnění, ale i léčebné využití v klinické praxi.
Genetika
  • Pohání evoluci místo sobeckých genů sobecké ribozomy? (tyden) Od šedesátých let minulého století vnímají vědci všechny živé organizmy jako pouhé dopravní prostředky pro geny. Zatímco těla jsou pomíjivá a smrtelná, geny mohou být téměř věčné. Stačí, aby zajistily výrobu vlastních kopií, je to jejich jediný zájem. To jenom aby svůj hlavní zájem mohly realizovat, pořídily těla.
  • Co prozradila čínská příjmení (VTM) Čínští historici a genetici vystopovali dávné migrace ze zastoupení příjmení současných obyvatel Číny.
  • How some whales live more than 200 years (sciencemag) Genetic analysis gives clues to cetacean longevity.
Umělá inteligence
Zajímavosti

Žádné komentáře:

Okomentovat