pátek 19. září 2014

Odkazem

Vědní politika
  • Anketa: Úkoly pro RVVI v novém složení (vesmír) Vláda na svém zasedání 11. září schválila jmenování devíti nových členů do Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Rada je tak po zemětřesení ze začátku července opět kompletní. Vesmír se zeptal několika osobností české vědy, co by mohla a měla RVVI v novém obsazení dokázat. Přečtěte si názor prof. Ing. Zdeňka Strakoše, DrSc.
  • Věda dostane navíc 100 milionů Kč, Bělobrádek chtěl 700 milionů (ČN) Stát přidá příští rok na vědu a výzkum dalších 100 milionů korun, tedy o 600 milionů méně, než vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) požadoval. Sumu 600 milionů dá ale stát do rozpočtové rezervy.
  • Děkani strojních fakult ČR a SR se setkali s ministrem průmyslu Mládkem a vicepremiérem Bělobrádkem (AVO) K prolomení nepříznivého stavu pro podporu strojírenství jako základu průmyslu v ČR se 17. 9. 2014 setkali děkani strojních fakult ČR a SR s místopředsedou vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavlem Bělobrádkem a ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem.
Hodnocení výzkumu
  • Záznam z jednání o metodice hodnocení výzkumu (AVO) Zástupci společnosti Technopolis group UK (Bea Mahieu a Michal Pazour) a členové předsednictva AVO (Libor Kraus, Miroslav Václavík a Milan Petrák) se 12. 9. 2014 sešli v Praze, aby diskutovali o tvorbě nové metodiky hodnocení výzkumu v rámci IPn Metodika a pohledu AVO na tuto problematiku.
Ceny
Akce
  • Noc vědců přiblíží bádání zejména dětem (ČN) Na desítkách míst v celé zemi se 26. září uskuteční Noc vědců, akce propagující vědu jako fenomén i jednotlivé vědecké instituce. České vědecká centra i univerzity se tak připojují k celoevropskému festivalu vědy a techniky.
  • Jeden den s informatikou (MFF) Jeden den s informatikou je celodenní akce plná fascinujících přednášek, interaktivních stánků a praktických workshopů. Snažíme se představit zábavnou formou zajímavé a netradiční aspekty informatiky a IT. Nahlédnete s námi do tajů nejdynamičtějšího oboru lidské činnosti. 23. září 2014 od 9:00, Malostranské nám. 25.
Klimatologie
  • Brazílie postaví v Amazonii kvůli měřením 325 metrů vysokou věž (ČN) Brazílie se chystá postavit v srdci amazonského pralesa 325 metrů vysokou věž, která pomůže vědcům se sběrem dat týkajících se počasí, změny teplot a vlhkosti či koncentrace oxidu uhličitého. Odborníci podle serveru BBC doufají, že díky přístrojům umístěným vysoko nad korunami stromů a mimo lidský dosah získají lepší přehled o tom, jak funguje pralesní ekosystém a jak jej ovlivňují změny klimatu.
  • Rakousko je podle vědců silně zasaženo změnami klimatu (ČN) Od roku 1880 stouply teploty v této alpské zemi o bezmála dva stupně, celosvětově se přitom zvýšily o 0,85 stupně. Důvodem je zvýšená citlivost prostředí Alp vůči klimatickým změnám.
Mozek
  • Rosteme podobně jako plazi. Proč je dětství tak dlouhé? (lidovky) U savců dospívají primáti většinou méně rychle než jiná zvířata. A mezi primáty je králem homo sapiens, který prožívá značnou část svého věku v dětství a dospívání, píše francouzský deník Le Monde.
Robotika
  • První robot získal řidičák „nestandardně“. Jel, kudy si Google řekl (Technet) V roce 2012 složilo samořídící auto Google řidičák ve státě Nevada. Záznamy ze zkoušky, které vyšly na povrch, ukázaly, že inspektoři byli na Google hodní a nechali jej naplánovat trasu. Za dva roky nicméně Google pokročil a železniční přejezdy už dnes zvládá, jak ukazuje letošní video z tréninku auta na kalifornských ulicích.
Zajímavosti a inspirace
  • Top Five Tips on Book Writing (Nick Higham) In a subsequent post I will give some more specific tips relating to writing and typesetting a book or thesis.
  • Známé vědecké omyly aneb Jsme stále jen lidé (VTM) V průběhu zkoumání se ani nejznámějším vědcům nevyhnuly některé představy a směry, které se nakonec ukázaly jako mylné. Výběr několika zajímavých najdete v článku.
  • Bez Einsteina bychom zabloudili. V kapse nám pomáhají jeho rovnice (Technet) Navigační systém GPS pracuje s přesným časem a vysokými rychlostmi. Satelitům na oběžné dráze ubíhá čas pomaleji kvůli vysoké rychlosti a zároveň rychleji kvůli nižší gravitaci. Díky Einsteinovi ovšem víme, jak relativistické zpoždění korigovat, a zvýšit tak přesnost lokalizace.

Žádné komentáře:

Okomentovat