pondělí 15. září 2014

Odkazem

Akce
Ceny a medaile
Vědní politika
Popularizace
Dotace a granty
Výzvy
Získávání znalostí, dolování dat, robotika
  • Vzniknou celoplanetární databáze všech lidských znalostí o světě (ČRo) Významnou gigantickou databázi znalostí připravuje firma Google. Vznikají také projekty obsáhlých online zdrojů informací a dovedností, ze kterých budou moci čerpat roboti.
  • Knihovna bez knih (ČRo) Barokní knihovní sál v Klementinu obvykle ukrývá přes 27 tisíc knih, ale v současné době jich zde zůstal jen zlomek. Národní knihovna totiž spojila své síly se společností Google, které poskytla desetitisíce svazků k digitalizaci a následné prezentaci na Google Books.
Klimatologie
  • Ozonová vrstva prý poprvé po 35 letech zesílila (Lidovky) Ozonová vrstva se začíná zotavovat a poprvé po 35 letech výrazně zesílila. Vědci to přičítají hlavně postupnému odstraňování některých látek z chladiv a sprejů od 80. let... Ozonová vrstva prý poprvé po 35 letech zesílila (ČN) Ochranná vrstva se začala ztenčovat koncem 70. let minulého století. Vědci začali bít na poplach a v roce 1987 vstoupil v platnost takzvaný montrealský protokol. Tři stovky expertů z pověření OSN hodnotí stav ozonové vrstvy každé čtyři roky.
Neurovědy, mozek
Analýza DNA
Zajímavosti a inspirace
  • Institut CEITEC v Brně získal pro vědu a výzkum dva pavilony (ČN) Středoevropský technologický institut (CEITEC) v Brně, který patří podle odborníků k předním světovým vědeckým pracovištím, se rozšířil ...  Vědci tak získali moderní pracoviště pro výzkum biologicky významných molekul, evoluce rostlin, ale i lidské mysli a zdraví člověka.
  • 3D editace 2D fotek (ČRo) Výzkumníci z americké Carnegie Mellon University vyvinuli software, který umožňuje editovat a animovat trojrozměrné scény a výjevy i tehdy, pokud jsou zachyceny jen na obyčejné dvourozměrné fotografii.
  • Nebezpečné viry útočí na organismy i počítače (VTM) Základním předpokladem každého organismu je rozmnožování. Pokud se ale přesuneme do mikroskopických velikostí, narazíme na zvláštní typ nebuněčných organismů - viry, které se nedokážou samy rozmnožovat. Zato však disponují technikou, která jim rozmnožování zajistí. Napadají totiž běžné buňky, které to udělají za ně ... Počítačové viry fungují stejně. Jen platformou nejsou organismy a jejich buňky, ale počítače se svým softwarem...
  • Domů si je nepořídíte, jejich výkon použije každý. Nové procesory Xeon (Technet) Intel představil nové serverové procesory Xeon. Nabízí až 18 jader a speciální technologie pro síťový provoz. Nové procesory budou pohánět například servery pro Internet věcí, virtualizované aplikace v cloudu a streamovací stroje pro video a audio na přání.
  • „Přestaňte blbnout“, navrhněte vlastní experiment a jeďte do Las Vegas (Technet) Pošlete nápad na vlastní experiment a my vás vezmeme do Las Vegas. Vědecké poznání má mnoho podob - hypotézy, teorie, rovnice... Jedním ze základních kamenů přírodních věd je ale experiment. Právě ten umožňuje oddělit správné hypotézy od špatných a otevírat nové kapitoly poznání. Navrhněte vlastní experiment a my vám jej pomůžeme uskutečnit.
  • The Spotlight Factor (Nick Higham)  The spotlight factor is defined for the first author of a paper in which there are "n" authors listed alphabetically... Here is a MATLAB M-file to compute the spotlight factor...
  • Čeští vědci mají patent na stimulátor růstu rostlin (Lidovky) Olomoučtí vědci získali společně s berlínskými kolegy evropský patent na stimulátor růstu rostlin... Olomoučtí vědci mají evropský patent na stimulátor růstu rostlin (ČN) Na vzniku látky se podílel výzkumný tým Laboratoře růstových regulátorů pod vedením Miroslava Strnada, který stojí mimo jiné i za objevy látek na bázi rostlinných hormonů, které mají protinádorové účinky. Jde například o olomoucin či roskovitin.
  • Čeští vědci se na CERN podle jeho šéfa podílejí významněji než ČR (ČN) Příspěvek českých vědců v Evropském středisku pro jaderný výzkum (CERN) ve Švýcarsku je daleko větší, než podíl České republiky na fungování této instituce.

Žádné komentáře:

Okomentovat