pondělí 1. září 2014

Odkazem

Akce
  • Shromáždění výzkumných pracovníků Ústavu informatiky AV ČR se bude konat 8. 9. 2014 od 11:15 v zasedací místnosti č. 318.
  • BIOCEV: hrubá stavba dokončena (AB) Navzdory deštivému počasí se novináři i další pozvaní hosté seznámili 27. srpna 2014 s dokončením hrubé stavby projektu BIOCEV – Biotechnologického a biomedicínského centra... Vědecké centrum Biocev ve Vestci má dokončenou hrubou stavbu (ČN) Biocev spolubudují šestice ústavů Akademie věd ČR a dvě fakulty Univerzity Karlovy. Je jedním ze šesti velkých vědeckých projektů, takzvaných center excelence, mezi něž například i nedaleký superlaser ELI za sedm miliard v Dolních Břežanech u Prahy.
  • V Ostravě se otevřela budova Národního superpočítačového centra (ČN) V areálu Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava se 26. srpna 2014 otevřela budova Národního superpočítačového centra IT4Innovations.
Ceny
Výzvy
  • Projekt „Inovační vouchery v Praze – Výzva 2014“ zaměřený na podporu navázání spolupráce podniků s pražskými výzkumnými organizacemi, nabízí výzkumným organizacím možnost stát se tzv. poskytovatelem znalostí pro firmu (nebo pro více firem), která bude mít zájem poprvé spolupracovat s danou organizací na svém projektu výzkumu a vývoje. Hlavní město Praha přispěje firmě prostřednictvím inovačního voucheru až 70 % hodnoty realizované zakázky (max. 200 000 Kč).  Výzva pro podávání žádostí ze strany firem bude probíhat od 1. 9. do 31. 10. 2014 (měla by být podepsaná Rámcová smlouva a nabídkový list). Kontakty: vouchery@ipr.praha.eu, zika@ipr.praha.eu. [Informace o projektu a jeho podmínkách] [Projektový manuál]
Robotika
  • Ruská pizzerie doručuje pomocí létajícího robota (iDNES) Obyvatelé města Syktyvkar na severu Ruska si mohou od soboty objednat čerstvou pizzu "letecky". Místní pizzerie začala doručovat jídlo pomocí bezpilotních dronů, v komerčním provozu údajně jako první na světě... Drony ruské výroby mohou létat ve výšce 30 metrů rychlostí až 40 km/h. Majitel pizzerie Fjodor Ovčinikov tvrdí, že jde o první komerční letecké dodávky pizzy na světě. ... Podobnou službu s názvem Prime Air začal loni testovat americký internetový obchod Amazon. Služba však neměla pro komerční provoz nezbytná povolení od úřadů. ... Drony začaly využívat i další firmy ve světě.
    [video] [více o dronech Amazonu]
  • Google testuje bezpilotní letouny jako poslíčky. Po vzoru Amazonu (Technet) Zatímco Amazon kvůli legislativě testuje své dodávkové drony v Indii, Google zveřejnil, že na podobném nápadu pracuje už dva roky.
  • Roboti nás mohou komandovat a lidem se to líbí. Ale chybí selský rozum (Technet) Překvapení vědci zjistili, že navzdory očekávání si lidé pochvalovali, když jim robot řídil pracovní proces. Stoupla jejich produktivita i spokojenost. Jiní odborníci však uklidňují: o své místo nepřijdete, robotům totiž chybí selský rozum a s většinou úkolů si bez lidí neporadí.
  • Robot stopařem v Kanadě (ČRo) Dva kanadští konstruktéři uspořádali svérázný sociálně-technologický experiment. Vypustili totiž během léta na kanadské cesty a silnice mluvícího robota, jehož cílem bylo ověřit, nakolik je pro robota možné spolehnout se při putování Kanadou na lidské bytosti.
Výpočetní složitost
Genetika - genomika
  • Češi jsou v týmu vědců, co poodhalil příčinu nádorů slinivky (ČN) Vědci jsou zase o krok blíže k tomu, aby odhalili příčinu zhoubných nádorů slinivky břišní. Objevili totiž další čtyři nové varianty genů, které se mohou na jeho vzniku... Příčinu onemocnění zkoumá mezinárodní konsorcium, v němž je i tým genetika Pavla Vodičky z Akademie věd ČR... Vodičkův tým z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se podílel na celogenomové studii, která zkoumala vzorky od 7600 pacientů z celého světa nemocných rakovinou slinivky. Výsledky zveřejnilo mezinárodní konsorcium pro výzkum nádorů slinivky břišní zvané PANDORA v prestižním časopise Nature Genetics.
    Související: [Steve Jobs]
  • Kmenové buňky zřejmě mohou pomoci lidem s ALS, na niž není lék (ČN)  Kmenové buňky kostní dřeně mohou mít příznivý účinek na průběh amyotrofické laterální sklerózy (ALS), neurodegenerativního onemocnění, které vede během dvou až pěti let ke smrti pacienta a na něž není lék. K tomuto závěru, který byl nyní zveřejněn v prestižním mezinárodním lékařském časopise Stem Cells, dospěl tým vědců Ústavu experimentální medicíny Akademie věd (AV) vedený profesorkou Evou Sykovou... Úspěch českých vědců publikovaný v časopise Stem Cells (AB) ...  Publikované výsledky ukazují, že intrathekální aplikace lidských kmenových buněk z kostní dřeně (tj. do likvoru v páteřním kanálu) zpomalila u laboratorních zvířat... ALS postihla například slavného britského astrofyzika a matematika Stephena Hawkinga.
    Související: [Stephen Hawking, cs] [Stephen Hawking, en]
Zajímavosti a inspirace
  • Zloděj si může vyrobit klíče k bytu na 3D tiskárně. Stačí fotka a kladivo (Technet) Okopírovat klíče je díky novým aplikacím otázkou několika minut. Teď navíc amatérští zámečníci ukázali, že díky trojrozměrnému tisku z ABL plastů nepotřebují klíč ani držet v ruce. Stačí jim fotka zámku, 3D tiskárna a kladivo.
  • Budou všude. Intel představil maličký 3G modem pro internet věcí (Technet) Všechna zařízení „internetu věcí“ mají jedno společné - potřebují se přes internetovou síť spojit se servery nebo dalšími zařízeními. Intel představil XMM 6255, nejmenší 3G modem na světě, který má takovou bezdrátovou konektivitu zajistit.
  • Naučme se ovládat počítače (VTM) Zařiďme, aby nám počítač opravdu sloužil. Abychom jeho použitím námahu, stres a čas ušetřili – ne aby počítač byl zdrojem těchto nepříjemností...  To důležité, na co bychom se měli ve skutečnosti zaměřovat, nejsou počítače, ale procesy. Proces můžeme vnímat jako posloupnost kroků, které vedou od výchozího stavu do stavu cílového. Takže si můžeme představit například proces objednávky, proces nějakého úředního vyřizování... Všem je známá aféra „kvalitního“ systému na Úřadech práce. Je učebnicovou ukázkou ignorace reálných procesů... Není pravdou, že systém nefungoval. Problém byl v tom, že dělal něco jiného než to, co úředníci a úřednice reálně potřebovali. 
  • Typewriter Art (Nick Higham) In 1981 my mother showed me a magazine (Woman’s Realm) that had instructions for producing on a typewriter a portrait of Prince Charles. The instructions had been designed by Bob Neill, who had worked out how represent a photograph of Prince Charles as a 100-by-79 grid of characters, choosing the density of each character appropriately and exploiting the facility of a typewriter to issue a carriage return without line feed and thereby overwrite one character with another... Like typewriters, dot matrix printers could carry out a carriage return without line feed. Today’s inkjet and laser printers cannot do that. I pose a challenge: convert the program to a modern language (MATLAB or Python are natural choices) and modify it to render the images in some appropriate format.
  • Crowdfunding: Levitující koule může být váš nový reproduktor (Technet) Designově zajímavý reproduktor, který jakoby visí ve vzduchu, získal podporu na jednom webu pro komunitní financování. Lidé kolem projektu již vybrali dostatek peněz na jeho realizaci, a tak se dá očekávat, že bude brzy na trhu.

Žádné komentáře:

Okomentovat