pondělí 4. srpna 2014

Odkazem

Evaluace vědy


Popularizace

  • Lidé v Plzni si mohou zkusit v laboratořích práci kriminalistů. (ČN) Plzeňské vědecké centrum Techmania nabízí návštěvníkům možnost zahrát si na kriminalisty a v laboratořích vyřešit dva kriminální případy. Na základě indicií je k odhalení pachatelů fiktivní vraždy a krádeže dovedou testy prováděné v chemické a biologické laboratoři.

Dotace a granty


Zajímavosti

  • Robotika
    • Robůtek bude levnější než tablet. Propojí domácnost a vychová děti? (Technet) Robůtek Jibo si získává srdce fanoušků, kteří přispěli na jeho vývoj již přes milion dolarů. Na rozdíl od jiných robotů je to ale jen kulatá obrazovka s foťákem. Čím tedy zaujal a co nabízí tak nového? A může se mu to povést dřív, než stejnou úlohu převezmou velké firmy?
  • Mozek
  • Genetika
    • Geny nejsou všechno. Objevujeme kus evoluční historie. (Lidovky) Výsledky výzkumu docenta Petra Svobody z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd mohou přispět k vývoji léků, které podstatně zkrátí léčbu některých virových nemocí, například chřipky nebo rýmy. Za dosavadní poznatky získal letošní Cenu Neuron pro mladé vědce v oboru medicína.... V časopisu Cell, jednom z nejlepších odborných periodik na světě, publikoval výsledky výzkumu, který probíhá pouze v Česku.
    • Čeští vědci zrychlili analýzu a získali genom pšenice. (Lidovky) Vědci z olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR vyvinuli novou metodu, která výrazně zrychlila analýzu dědičné informace pšenice. Společně s dalšími laboratořemi sdruženými v mezinárodním konsorciu získali genetický plán této důležité plodiny... Olomoučtí vědci odhalují strukturu dědičné informace pšenice. (ČRo) K čemu je to dobré? (ČRo) Žně jsou v plném proudu. Když však Jaroslav Doležel projíždí okolo pole s pšenicí, nemyslí na zemědělství, ale na vědecké bádání. Pracuje totiž v Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR v Olomouci a jeho tým dosáhl průlomu v analýze dědičné informace pšenice.
  • Počítače
    • První světelný router je na světě. (ČRo) Vědci z izraelsého Weizmannova institutu vyvinuli optickou analogii routeru či přepínacího tranzistoru. Nová součástka se vyznačuje absolutní kontrolou směrování jednotlivých fotonů a znamená velký příslib pro stavbu budoucích kvantových počítačů.
    • Fyzikové dokázali zesílit a na dálku přenést kvantově zapletené signály. (ČRo) ... Kvantové zapletení hraje klíčovou roli v zabezpečené kvantové komunikaci, v oblasti kvantových počítačů a oblasti kvantové teleportace částic. Pokud chceme v budoucnosti provozovat podobné kvantové komunikační sítě a kvantové počítače, problém stability kvantového zapletení vůči manipulacím se signály je klíčový. 
  • Čeští vědci

Žádné komentáře:

Okomentovat