pondělí 14. července 2014

Odkazem

Evaluace vědy
  • Scholarly journal retracts 60 articles, smashes ‘peer review ring’ (Washington Post, 10. 7.) Every now and then a scholarly journal retracts an article because of errors or outright fraud. ... Now comes word of a journal retracting 60 articles at once, because a “peer review and citation ring” was apparently rigging the review process to get articles published. ... The publication is the Journal of Vibration and Control (JVC), a part of the SAGE group of academic publications, which operates about 700 other journals.
    Související: [Retraction Watch 8. 7.] [Washington Post 11. 7.]
Vědní politika
  • Čerpání z fondů EU? Žádný zázrak, přiznala Jourová (Novinky) Česko zřejmě čeká v nejbližších týdnech rozhodnutí, zda se více zaměřit na urychlení projektů v končícím programovém období, nebo se raději věnovat kvalitní přípravě nových programů. Týká se to hlavně Operačních programů Životní prostředí, Výzkum a vývoj pro inovace, Praha - Konkurenceschopnost a ROP Severozápad. "V předmětných programech bude potřeba ještě přitlačit, tedy jít například do rizika a vzít k financování i takové projekty, které budou na hraně stihnutelnosti do konce příštího roku," podotkla Jourová... Česko je z hlediska čerpání peněz z evropských fondů nejhorší z celé unie... V období 2007 až 2013 mohlo Česko z Bruselu podle aktuálního kurzu získat přibližně 700 miliard korun. Na konci letošního prvního čtvrtletí bylo na účtech příjemců dotací pouze 57 procent této částky...
  • Na český výzkum by do roku 2020 mělo jít z EU asi 27,5 mld. korun (ČN)  Na rozvoj českého výzkumu by do roku 2020 měla jít z evropských fondů zhruba miliarda eur (asi 27,5 miliardy korun). Počítá s tím návrh operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Popularizace
  • Budoucnost začíná teď aneb takhle vědce neznáte (AB) Významné české badatele představuje výstava u příležitosti 50. výročí pořadu Meteor vysílaného na Českém rozhlasu, která je od 3. července k vidění v prostorách Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze. Autor velkoformátových fotografií Khalil Baalbaki představil vědce v pozicích a místech, jak a kde si je lidé ne vždy dovedou představit – například astronoma Jiřího Grygara ve stavu beztíže či egyptoložku v roli mumie. S nadsázkou a humorem prezentuje jejich osobnost, koníčky i obor, jemuž se věnují.
Výzvy
  • MŠMT vyhlásilo výzvu k předkládání návrhů výzkumných infrastruktur (AV) V rámci aktivity na podporu projektů velkých infrastruktur pro výzkum, experimentální výzkum a inovace vyhlásilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy výzvu k podávání návrhů výzkumných infrastruktur za účelem jejich komplexního komplexního zhodnocení. Výsledky tohoto hodnocení budou sloužit jako podklad pro rozhodnutí MŠMT o poskytnutí účelové podpory vybraným projektům pro nadcházející období 2016 – 2020/2022. Současně bude sloužit jako výchozí bod pro aktualizaci Cestovní mapy ČR velkých infrastruktur pro výzkum, experimentální vývoj a inovace, která bude plnit roli strategického materiálu ČR pro oblast výzkumných infrastruktur. Uzávěrka pro podávání návrhů je 31. 7. 2014.
    [Podrobné informace a kontakt
Zajímavosti
  • Analýza obrazu; matematické modelování; genetika
    • Němci mají v Brazílii tajnou fotbalovou zbraň. Vědí vše o hráčích (Technet) Když němečtí fotbalisté během úterního semifinále mistrovství světa rychle rozebrali Brazilce, nebyla to náhoda. Evropský tým totiž mohl využít dokonalou znalost taktiky soupeře i vlastních schopností. Umožnila mu to nová softwarová analýza obrazového záznamu, která je součástí komplexnějšího analytického systému.
    • Modelování struktur temné hmoty v počítači (ČRo) Trojice fyziků z USA a Francie vytvořila na počítači realistickou simulaci rozdělení temné hmoty ve vesmíru. Zjistili, že se pomocí matematiky dají poměrně dobře podchytit zákonitosti, s jakými temná hmota tvoří pomocí gravitačního působení prostorové struktury - konkrétně stěny, vlákna a prázdná místa ve formě bublin.

Žádné komentáře:

Okomentovat