pondělí 7. července 2014

Odkazem

Evaluace vědy
  • Komisi se nelíbí český vědecký „kafemlejnek“ (EurActiv) Financování české vědy a výzkumu potřebuje modernizaci a vyšší transparentnost. Nová metodika pro hodnocení vědecké činnosti v ČR je nedostatečná a dochází v ní ke zbytečným prodlevám. Ve specifických doporučeních v rámci tzv. evropského semestru na to českou vládu upozorňuje i Evropská komise.
  • Hodnocení odborných knih, pilíř II:  Podmínkou pro posouzení knihy v panelu je přístup členů panelu k plnému textu. Plný text knihy je možné zpřístupnit: a) jako přílohu uloženou prostřednictvím dokumentu „2.Pilir-formular v1.1.xls“ do datového úložiště; b) jako odkaz do repozitáře, kde je uložen plný text knihy, včetně přístupových práv k němu; c) jako odkaz, pokud je výtisk je evidovaný v Národní knihovně; d) fyzickým zasláním knihy do 14. 7. 2014 na adresu Úřadu vlády ČR. 
  • Aktualizace Seznamu recenzovaných neimpaktovaných periodik vydávaných v České republice v roce 2014 (Vyzkum) Seznam platný pro rok 2014 bude platný i pro rok 2015 s tím, že bude doplněn o další periodika. Výzva se týká pouze periodik, která nejsou dosud na Seznamu uvedena. Uzávěrka je 5. 9. 2014. Kontakt: PhDr. Zdeněk Roll, CSc. Tel.: 224 002 606, E-mail: roll.zdenek(at)vlada.cz
Vědní politika
  • Vláda na návrh místopředsedy Bělobrádka odvolala část Rady pro výzkum, vývoj a inovace  (Vyzkum) Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek dne 2. července 2014 předložil vládě návrh na odvolání části členů Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Vláda návrh schválila, odvoláno bylo 8 členů Rady.... V Radě kromě jejího předsedy Pavla Bělobrádka zůstávají: Prof. Jiří Málek, Doc. Jiří Cienciala, Dr. Zdeněk Havlas, Prof. Stanislava Hronová, Prof. Tomáš Jungwirth, Prof. Vladimír Mařík a Prof. Ivo Vondrák.
  • Průvan v radě pro vědu: o miliardách už nebude rozhodovat Kopicová či Höschl (Lidovky) Vicepremiér Bělobrádek, předseda rady, již zahájil hledání nových členů. Jasno má být do konce prázdnin. Ve vládní radě skončilo osm členů: mimo jiné exministryně školství Miroslava Kopicová, psychiatr Cyril Höschl, podnikatel Zbyněk Frolík či profesor Rudolf Haňka z Cambridge, jenž zastával post hlavního vědeckého poradce premiéra Petra Nečase (ODS). Dalšími odvolanými jsou Karel Aim, Jaroslav Doležal, Karel Oliva a Miroslav Ryska.
  • Vláda odvolala polovinu členů rady pro výzkum a vývoj (ČN) Vláda odvolala osm členů Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), který stojí v čele rady, řekl, že už zahájil debaty o nominaci nových členů. Kabinet by je mohl jmenovat v létě, takže by rada mohla být znovu kompletní ještě před svým příštím zasedáním, které je naplánováno na 29. srpna.
  • Předseda Akademie věd Drahoš: Kolaps české vědy určitě hrozí (ČR) Předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš souhlasí s vicepremiérovým záměrem radu reformovat: „Postupně by měla být přetvořena na grémium pro koncepční a strategickou práci.“ Výhrady k odvolání radních ale má.  „Především je třeba změnit celý systém na scéně výzkumu a vývoje,“ tvrdí Drahoš. „Existuje velmi dobrý vzor Německo...
Popularizace
  • Centrum iQLandia v Liberci nabízí o prázdninách nové atrakce (ČN) Zábavní vědecké centrum iQLandia, které se v Liberci otevřelo na konci března, nabízí o prázdninách nové atrakce, film pro nejmenší v 3D planetáriu a experimentování v laboratoři nebo magickou Science show. Prodlouží se navíc i otvírací doba do 19 hodin.
Soutěže
  • Fotosoutěž Věda fotogenická je určena všem zaměstnancům Akademie věd ČR, kteří mohou zasílat své fotografie (max. 3) s vědeckou tematikou, tj. fotografie objektů vědeckého zkoumání, přístrojů používaných k výzkumu, fotografie části živé a neživé přírody, jevů či činností souvisejících s prací zaměstnanců pracovišť AV ČR. Stáří soutěžní fotografie není omezeno.Přihlášení snímku musí provést pouze autor fotografie prostřednictvím stránek webových stránek do 1. srpna 2014.
    [O soutěži]  [Pravidla]  [Kontakty]
Ceny
  • Čestné oborové medaile (AB, AV) Předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš ocenil 2. července 2014 tři významné badatele. Čestnou oborovou medaili Ernsta Macha za zásluhu ve fyzikálních vědách předal výrazné osobnosti české fyziky elementárních částic prof. Vladislavu Šimákovi a čestnou oborovou medaili Gregora Johanna Mendela za zásluhy v biologických vědách udělil botanikům dr. Bohdanu Slavíkovi a dr. Vlastě Jankovské. Více
  • Bolzanova medaile (AV) Čestnou oborovou medaili Bernarda Bolzana za zásluhy v matematických vědách získal RNDr. Pavel Krejčí, CSc., z Matematického ústavu AV ČR. 
  • Praemium Academiae 2014 - viz níže (oddíl Dotace a granty)
Dotace a granty
Výzvy
Zajímavosti

Žádné komentáře:

Okomentovat