neděle 13. dubna 2014

Odkazem

Evaluace vědy
Politika
  • Pražské VŠ a věda můžou z EU získat až 19 mld., uklidňuje MMR. (ČN) Pražské vysoké školy a vědecké instituce budou moci z nového programu EU získat 13 až 19 miliard korun. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) to sdělilo ČTK v reakci na prohlášení primátora Tomáše Hudečka (TOP 09), že do hlavního města má jít na vědu a vzdělávání jen 5,5 miliardy. 
  • Usnesení Pléna České konference rektorů. (AB) přijaté na zasedání, které se uskutečnilo ve čtvrtek 10. dubna 2014 ve Zlíně péčí Univerzity Tomáše Bati.
  • Výdaje na výzkum a vývoj: Na řadě je podnikatelský sektor. (ČP) Celkové výdaje na výzkum a vývoj jako podíl na HDP jsou v Česku v rámci Evropské unie lehce podprůměrné. Je to dáno především nízkými výdaji podnikatelského sektoru. U hladiny průměru EU nás dnes drží výdaje veřejné, a hlavně ty z fondů EU, tedy ty dočasné.
  • Primátor: Věda v Praze získá desetinu dotací, školám hrozí kolaps. (ČN) Vysoké školy a vědecké instituce v Praze budou moct v novém programovacím období z dotací Evropské unie získat 5,5 miliardy korun, což je desetina dotací vyčleněných na vědu a výzkum v ČR. Vyplývá to z dopisu Evropské komise (EK), který dostal primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).
  • Vědecká rada chce zvýšit rozpočet pro vědu o tři miliardy. (Lidovky) Vládní vědecká rada by chtěla zvýšit výdaje státního rozpočtu pro rok 2015 na výzkum, vývoj a inovace o tři miliardy korun. Navrhuje, aby celkově vzrostly z přibližně 27 na 30 miliard, informoval zpravodaj pro rozpočet Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Karel Aim. Její předseda a vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) však zatím navýšení nevidí příliš reálně.
  • Nominace na členy vědecké rady Grantové agentury České republiky. (Vyzkum) Rada pro výzkum, vývoj a inovace uveřejnila výzvu pro podávání návrhů na členy vědecké rady Grantové agentury České republiky. Vědecká rada je 12ti členný koncepční orgán, který z řad odborníků jmenuje a odvolává vláda na návrh RVVI. Návrhy označené č.j. 4603/2014-RVV na obálce musí být doručeny nejpozději do 28. dubna 2014. Více informací o výzvě.
  • Volba místopředsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace. (Vyzkum) Rada pro výzkum, vývoj a inovace dne 28. března 2014 v tajných volbách zvolila nového místopředsedu Rady prof. Ing. Jiřího Málka, DrSc., za prof. Fialu, který byl na vlastní návrh z funkce člena Rady a místopředsedy Rady odvolán usnesením vlády ze dne 12. března 2014.
Popularizace
  • Jsem mladý vědec! (AB) Organizátoři projektu Otevřená věda z Odboru projektů a grantů SSČ AV ČR pořádaly ve dnech 10. až 11. dubna 2014 v Národní technické knihovně v pražských Dejvicích studentskou konferenci Jsem mladý vědec! Téměř stovka studentů z celé České republiky prezentovala na soutěžní přehlídce své první odborné výsledky v oblasti přírodních a technických věd.
  • Nejlepší studentské návrhy loga AV ČR. (AB) Předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš ocenil 10. dubna 2014 nejlepší studentské návrhy loga AV ČR a jejich autorům předal jako odměnu publikace o grafickém designu z produkce Nakladatelství Academia. Prof. Drahoš při této příležitosti uvedl, že Akademickou radu kvalita návrhu mile překvapila, a proto se rozhodla uspořádat výstavu oceněných prací. Ve foyer budovy AV ČR na Národní třídě v Praze je veřejnosti přístupná do 13. dubna 2014.
  • Profesor Michl: Dejte mladým vědcům šanci dělat samostatnou a tvůrčí práci. (ČP) "Citace nepočítám, ani jsem je nikdy nepočítal. Nemám na to čas," říká jeden z nejvýkonnějších českých chemiků.
Spolupráce
  • Program brazilské vlády Věda bez hranic (KAV)
  • Euraxess Roadshow v Praze (AB) Iniciativa sítě kanceláří Euraxess na podporu vědecko-výzkumné mobility v Evropské unii byla zahájena 3. března 2014 v Bruselu. Euraxess Roadshow navštíví během svého putování 22 evropských států a celkem 29 měst. Jednou z prvních zastávek se 19. března stala i česká metropole.
Výsledky
  • Češi loni podali skoro tisíc patentů, nejvíce za dvacet let. (Lidovky) Češi loni podali rekordní počet patentových přihlášek, Úřad průmyslového vlastnictví (ÚPV) jich registroval 984. To představuje meziroční nárůst o 13 procent a zároveň to je nejvíce za posledních 20 let, informoval ÚPV. Rostl i počet patentových přihlášek do zahraničí, kterých loni bylo meziročně o 24 procent více. Češi loni podali nejvíce patentů za 20 let, za Evropou ale zaostávají. (ČN) Výrazně aktivní jsou hlavně české univerzity, které se na počtu patentů podílí jednou čtvrtinou. "Oproti roku 2012 jsme od vysokých škol zaznamenali 30procentní nárůst přihlášek vynálezů a užitných vzorů," prohlásil předseda Úřadu průmyslového vlastnictví Josef Kratochvíl.
  • Analýza dechu pomůže nemocným cystickou fibrózou, tvrdí vědci. (Lidovky) Vědci z Akademie věd ČR objevili metodu, která z dechu pacientů nemocných cystickou fibrózou určí, zda jsou nakaženi pro ně nebezpečnou infekcí
Výzvy
Zajímavosti
  • Krok k umělému životu. Vědci sestavili dědičnou informaci organismu. (Lidovky) Vědcům se poprvé podařilo v laboratoři uměle sestavit dědičnou informaci organismu, který skrývá své geny v buněčném jádru. Zatím uspěli jen u obyčejné kvasinky pivní, ale ta má k člověku podstatně blíže než bakterie, nebo dokonce viry. Otvírá se tak cesta k vytvoření umělého života.
  • Dostal člověka na Měsíc. Programy pro IBM 360 fungují i po 50 letech. (Technet) Sálové počítače byly součástí velkých firem už od padesátých let, ale teprve v roce 1964 došlo k revoluci: na trh přišel první snadno rozšířitelný počítač. Společnost IBM slaví v New Yorku 50 let legendárního systému IBM 360.
  • 400 Years of Logarithms (Nick Higham) The logarithm was first presented in John Napier’s 1614 book Mirifici Logarithmorum Canonis Descriptio (Description of the Wonderful Canon of Logarithms). 
  • Za peníze EU v Ostravě staví superpočítač. (Lidovky) Za výrazného přispění evropských dotací se v Moravskoslezském kraji buduje superpočítačové centrum. Města, instituce a firmy z kraje získaly miliardy korun na projekty z dopravy, cestovního ruchu, služeb, školství či zdravotnictví.

Žádné komentáře:

Okomentovat