neděle 15. června 2014

Odkazem

Akce
Evaluace vědy
Dotace a granty
  • Semináře ke konsorciální smlouvě DESCA pro projekty Horizontu 2020 (AV): Technologické centrum AV ČR pořádá dva semináře ke smlouvě DESCA. Cílem seminářů je představit vzorovou konsorciální smlouvu DESCA, která je určena projektům programu Horizont 2020.
    Termín akce: 25. 6. (Brno) a 26. 6. (Praha). 
  • 2525 proposals in ERC Consolidator Grants competition (ERC news): A total of 2525 proposals were submitted in the 2014 Consolidator Grant competition of the European Research Council (ERC). After last year's sharp rise (48%) in number of applications, the demand in the 2014 call are comparable to the 2012. .. 1201 proposals were submitted in 'Physical Sciences and Engineering', 797 in 'Life Sciences' and 527 in 'Social Sciences and Humanities'. 
Výzvy 
Vědní politika 
  • Neustál kritiku. Předseda Grantové agentury Matějů rezignoval (Lidovky): Předseda Grantové agentury ČR Petr Matějů rezignoval na funkci s účinností od 1. října.. Svůj krok odůvodnil i tlaky zájmových skupin, které podle něj účelově zpochybňují transparentnost udělování peněz na podporu základního výzkumu. 
  • Předseda Grantové agentury Matějů rezignoval na svou funkci (ČN): .. Předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš vnímá rezignaci jako správné rozhodnutí, i když podle něho přišlo pozdě. Tvrzení, že bylo vynuceno zájmovými skupinami, považuje za nekorektní. "Tlak byl důsledkem celé řady pochybení, kterých se vedení GA ČR dopustilo."
  • Petr Matějů odstoupil z vedení Grantové agentury ČR (AB): Předseda Grantové agentury České republiky prof. Petr Matějů rezignuje na svou funkci. Jeho odchod z vedení GA ČR souvisí s kritikou části vědecké obce, která dlouhodobě upozorňovala na laxní přístup k řešení problémů ..
  • Izrael podepsal s EU dohodu o členství v programu Horizon 2020 (ČN):  Izrael podepsal s Evropskou unií dohodu, která mu umožní účastnit se evropských vědeckých a inovačních programů. .. Účast Izraele, který  spolupracuje s EU na vědeckém výzkum od roku 1996, byla ohrožena kvůli nesouhlasu Evropanů s jeho politikou v židovských osadách. .. Izrael se nakonec podvolil pravidlům EU ... 
  • Britští experti vymyslí, jak financovat českou vědu (Aktualne): Britská poradenská agentura Technopolis Limited vypracuje pro vládu zcela nový systém hodnocení a financování vědy a výzkumu v Česku. Zakázku za čtyřicet milionů s ní podepsal náměstek ministra školství Jaromír Veber. Společnost má rok, aby dodala novou koncepci.
Robotika
  • Mistrovství světa zahájil muž v robotickém obleku. Vidět příliš nebyl (Technet) Mistrovství světa ve fotbale měl výkopem otevřít mladík ochrnutý na velkou část těla. Pomohl mu v tom speciální oblek, částečně ovládaný mozkovou aktivitou. .. Měl by se alespoň částečně řídit pokyny přímo z mozku pacienta a poskytovat mu i zpětnou vazbu usnadňující ovládání. K řízení se používá snímání EEG (elektroencefalogram). .. Půjde o první veřejnou demonstraci programu Walk Again Project  (video 5min.), na který Nicolelis dostal od brazilské vlády dotaci 15 milionů dolarů. .. Řada anglických materiálů je k dispozici i na stránkách Nicolelisovy laboratoře. Mimochodem, dobrý servis pro média je zřejmě i jedním z důvodů, proč je brazilský vědec mezi novináři velmi oblíbený. .. Hlavním důvodem ale je jsou sympaticky šílené a nápadité práce jeho týmu.
Umělá inteligence
  • Počítač přesvědčivě napodobil člověka. Hrál si na puberťáka. (Technet): Počítačovému programu se povedlo přesvědčit třetinu lidských rozhodčích, že není počítačový program. V netradiční soutěži došlo poprvé k překonání 30 % hranice úspěšného blafování, která je stanovena jako úspěšné splnění Turingova testu. Program komunikoval s rozhodčími přes textové zprávy a na přesvědčení měl 5 minut.
Počasí
  • Proč je měření teploty na sluníčku nesmysl (Technet): Teplotu vzduchu je nutno měřit čidlem, na které nedopadá záření oblohy - čidlo (ať už je to skleněný teploměr, nebo elektrický odporový teploměr) musí být ukryto v radiačním krytu. .. Míra zahřátí teploměru totiž závisí nejen na tom, jak moc slunce svítí, ale také na materiálu a jeho barvě.

Žádné komentáře:

Okomentovat