pátek 6. června 2014

Odkazem

Vědní politika
  • Česká věda do světa (AVO) Čeští vědci by mohli získat mnohem více finančních prostředků na svůj výzkum. Musejí však zvýšit svou aktivitu a úspěšnost při získávání grantů z mezinárodních dotačních programů zaměřených na výzkum a vývoj.
  • Pavel Bělobrádek v Akademii věd (AB) Pavel Bělobrádek debatoval se členy předsednictva Akademické rady o nové strategii AV ČR a rovněž o stávající situaci v oblasti výzkumu, vývoje a inovací v České republice.
  • Nové hodnocení vědy: jedna bitva vyhraná (Vesmír) Rozhovor s Tomášem Jungwirthem o hodnocení a financování české vědy, soukolí mechanických počtů, o novém systému, který by měl situaci napravit a o Českém vědecko-technologickém institutu, který má přinést atmosféru světa.
  • Seminář k pravidlům pro státní podporu VaVaI (Vyzkum) Dne 3. června 2014 se uskutečnil odborný seminář k pravidlům pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací, který uspořádal odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace ve spolupráci s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a za účasti zástupce Generálního ředitelství pro hospodářskou soutěž Evropské komise.
  • O nepříliš hezké vizitce české akademické obce (BL) V pondělí odpoledne proběhla v prostorách Akademie věd ČR přednáška Noama Chomskyho s názvem What Can We Understand? před patrně „vybraným publikem“. Při této příležitosti dostal nejvyšší vyznamenání Akademie věd.
    [přednáška na YouTube] [přednáška na AV ČR] [článek v AB]
Mozek
  • Piloti, kteří řídí letadla myšlenkami (Rozhlas) Skupina německých odborníků pracuje na projektu BrainFlight, jehož cílem je vytvořit systém řízení letadel prostřednictvím snímání elektrických projevů mozkové činnosti pilotů.
Robotika
Umělá inteligence
Klimatologie
Konference
  • NAFSA 10 School on Nonlinear Analysis, Function Spaces and Applications 10, June 9-15, 2014, Conference Centre AS CR - Castle Hotel Trest.
Popularizace

Žádné komentáře:

Okomentovat