čtvrtek 12. října 2017

Pražský informatický seminář

Třicáté setkání Pražského informatického semináře
proběhne 19. října 2017, od 16:00
v posluchárně E-301, FEL ČVUT
Karlovo nám. 13, Praha 2

Na programu je Jaroslav Křivánek: Realistické zobrazování v počítačové grafice: Od jaderných reaktorů k hezkým obrázkům na stříbrném plátně a pohledným 3D tiskům
Jaroslav Křivánek(foto)
Anotace:

Počítačem generované obrazy se staly přirozenou součástí našeho života. Setkáváme se s nimi v animovaných filmech, filmových speciálních efektech, reklamách, architektonických a produktových vizualizacích, počítačových hrách apod. Současně se rozvíjí technologie 3D tisku, která dnes již umožňuje tisknout pomocí mnoha různých materiálů s širokým spektrem vzhledu. V této přednášce shrnu některé své výsledky z oblasti výpočetních přístupů pro generování fotorealistických obrazů a kontrolu vzhledu 3D tisků.

Ukážu, že tato zdánlivě odlišná témata sdílejí stejný základ: přesnou počítačovou simulaci chování světla v různých prostředích. Počátky tohoto zajímavého výpočetního problému sahají k vývoji prvních atomových zbraní v projektu Manhattan a ke jménům jako von Neumann, Fermi a Ulam. Moderní algoritmy pro simulaci světla pak, kromě jiného, stojí za neustálými pokroky ve vizuální kvalitě filmových trháků společností jako jsou Pixar, Disney a Weta Digital.

Bližší informace najdete na webové stránce PIS.

Žádné komentáře:

Okomentovat